23 augusti, 2010 av Kalle

Facit

Det har sagts förr på bondbloggen, det är svårt att sia, särskilt om framtiden.

Vid såtiden i våras verkade det var en oslagbar ide att träda maximalt. Prisena var urusla och våren var vädermässigt ingen höjdare. Nu när faciten åtminstone för havren är skriven visar det sig att det  blev som Magnus & Brasse brukade säga: FEL FEL FEL. Vädret har varit supergynnsamt hela sommaren och priserna går i höjden, och där står man och stirrar på sin fina träda. MORR!

Vi spannmålsodlare är dock väldigt med vår tid såtillvida att även vi håller oss med kvartalsekonomi. Dvs hela årets inkomst kommer från ett kvartal, och då skall det banne mig lyckas också. Annars blir det som dom andra tre kvartalen; lönlöst!

4 svar till “Facit“

 1. Nisse skriver:

  MEN det gäller bara i Österbotten. Här har det kommit ett enda regn på 22 mm sedan början av juli ! Så jag är lycklig över att jag inte slösade gödsel på lerjordarna som gav missväxt (på den enda åker där jag sådde vete).

  Det är alltid väldigt olika från gård till gård. De grannar som har mulljordar har inte haft så dåliga växter som på lerjordarna.

  Fast visst är det helt omöjligt att veta om man skall göra si eller så …

 2. C-H skriver:

  Min facit var nog rätt rätt rätt att ha gröngödslingsvall iår i södra finlands lerklackar.

 3. Mats skriver:

  Ett bra exempel på att förhållandena kan variera mycket under samma år. 🙂 Därför blir det egentligen alltid fel när man t.ex. i tidningen skriver att ”bönderna klagar/gläds över skörden/vädret/ekonomin”. ”Bönderna” har sällan samma åsikt. Det går alltid att hitta nån som klagar och nån som är glad.

 4. Stefan skriver:

  Jag mätte upp 39 mm regn under senaste helg. Jag körde ut tröskan på fredagen och det är klart att då börjar det komma.