26 augusti, 2010 av Mats

Gräsänkling Blues

Idag blev Trisse gräsänkling. Han fick nämligen flytta ifrån damerna för några veckor.

De kor som kalvade i början av augusti börjar antagligen snart bli brunstiga. Rent biologiskt kan korna kalva med 10-11 månaders mellanrum, men det är inget jag önskar eftersom det skulle innebära att de som i år kalvade i augusti nästa år kalvar nån gång i juni-juli. Dels är det rätt mycket annat jobb på gång under de månaderna, dels får man bättre betalt för höstfödda kalvar och gränsen går vid första augusti. Sommarkalvningar är m.a.o. inget jag eftersträvar. Därför får Trisse leva i celibat till början av oktober då jag släpper in honom till flickorna igen.

Trisse får en helt egen avdelning i en gammal ensilagesilo, där jag fixat vatten och en halmbädd åt honom. Dessutom har han en alldeles egen höbal som ingen annan gör anspråk på. Fyra veckor på egen hand, fri tillgång till mat, inga plikter och inga skyldigheter. Sämre kan man ha det.

12 svar till “Gräsänkling Blues“

 1. cowboy skriver:

  Hur länge har du hållit på med dikor? Jag måst också berätta att mina rymligar är infångade, ungefär en vecka sedan..

 2. Mats skriver:

  Kul att höra! Det är ett stressmoment att ha djuren på vift, att ha dem borta i flera veckor måste vara tungt.

  Jag har haft dikor i ungefär ett år, så nån garvad veteran är jag inte. Fast de påminner på många sätt om mjölkkor. 😉

 3. cowboy skriver:

  Okej, jag tänkte att du hade dikorna på sidan om mjölkproduktion. Har du med dom i ekokonrollen?

 4. Mats skriver:

  Jo, djurhållningen började läggas om till ekologisk i år. Mjölkproduktionen lade jag av med september 2009.

 5. Thomas skriver:

  Strängt taget betyder celibat självvald avhållsamhet. Borde kanske hitta på en annan term, för jag misstänker att Trisse inte skulle prioritera den egna höbalen framom en hage full med brunstiga kor 😉

 6. Mats skriver:

  Det ligger nåt i det där, Thomas. 🙂 Fast han är nog rätt förtjust i mat också…

 7. Kungen skriver:

  Hur många dikor har du? och varför har du kalvningar och inte feb/mars som verkar vara vanligare..

 8. Mats skriver:

  I nuläget har jag en ”grundplåt” på c. 25.

  Beträffande kalvningarna har jag nog en del vårkalvningar också, men huvuddelen kommer nu på hösten. Tanken med vårkalvningarna är ju att djuren då bättre utnyttjar betet och i min produktion har inte betet nån särskilt stor andel. Då (vissa) slakterier dessutom betalar mer för höstfödda kalvar tyckte jag att det var lämpligt för mej att sikta in mej på dem.

 9. cowboy skriver:

  Okej, så du köpte dräktiga dikor när mjölkorna lades bort..

 10. Mats skriver:

  En del var dräktiga, en del var kvigor som betäcktes i höstas. Men du har uppfattat saken rätt; mjölkkorna åkte och dikorna köptes in. Ett par veckor körde jag med mjölkkor i ladugården och dikor i hagen, men det var bara tillfälligt. Hela omläggningen från annons om att köpa dikor tills jag stängde mjölktanken tog dryga sex veckor.

 11. Kungen skriver:

  Okej, när skickar du kalvarna runt 6 månader?
  Jätte bra blogg..Sen en fråga till hur ser kalvarnas foderstat ut tills de skickas vidare?

 12. Mats skriver:

  Jo, de går till förmedling kring 6 månader. I huvudsak består deras foderstat av mjölk och ensilage, men jag har kört med lite allfoder (bestående av spannmål och rybskross) också för att få dem att växa bättre. Eftersom de numer skall utfodras ekologiskt blir det ekospannmål och (antagligen) ekoärter istället.

  Kul om du gillar Bondbloggen. 🙂