2 september, 2010 av Nisse

Pengar och väder

Just nu är det två saker som är allra överst i huvudet: Vetepriset och vädret. Bägge två har gått åt rätt håll under den senaste tiden – men som gammal gamyl så kan man inte glädja sej åt det utan att känna en svag misstanke att den glädjen är ganska kort och att det snart kommer något elände.

Vädret kan väl inte bli så stekhett mera det här året så det enda man kan sörja över är om det blir störtregn och snö i september. Jag måste vänta en månad efter kvickrotssprutandet innan jag kan börja med höstbearbetningen. Och då får det gärna vara torrt ännu.

Men ifråga om pengarna så kommer man alltför bra ihåg hur det gick 2007-2008 då vetepriset steg radikalt. Yara chockhöjde gödselpriset mycket snabbt. Det är helt omöjligt att råvarorna skulle ha stigit så snabbt och så mycket. Förresten är en stor del av gödseln kväve som tas ur luften och bara behöver energi för produktionen. Och energipriserna steg minsann inte så fort och så mycket. De pungslog oss bara helt enkelt. Rena röveriet då man betänker att det inte finns någon konkurrens på gödselsidan. Nu är försäljningen stoppad av Yara så de förbereder säkert en ny höjning.

I dag steg i alla fall vetepriset igen och är nu på 230 euro/ton – i Hamburg är E-Weizen (14 % protein, 275 falltal) på 265 euro … Bara under några månader i början på 2008 har det varit högre. I Finland har priset stigit till 200 euro för brödvete men är bara 150 för fodervete (Avena, Lovisa). Och jag har tyvärr bara fodervete (låg hektolitervikt). Vi brukar baka av det själva och har inte märkt att det skulle vara sämre än något annat år. Kvalitetskraven används bara för att få ned priset.

Men om världsmarknadspriset skulle gå upp till 350 euro så kanske jag skulle få 200 för vårt vete. Snart lönar det sej väl att skicka det med långtradare till Hamburg. Eller kanske österut. Det är bara några hundra kilometer till Leningrad. Fast då har man krångel med tull och byråkrati. Men om Ryssland har ordentligt brist på vete så minskar säkert byråkratin.

Etiketter: ,

11 svar till “Pengar och väder“

 1. Bonden skriver:

  Yara säljer nog gödsel igen nu

 2. Nisse skriver:

  Menar du höstgödseln ? Den är bara för höstsådden. Inte för att jag har frågat i dag …

 3. Matts skriver:

  Jag köpte gödsel igår, priset har stigit 40-50 euro på en vecka. Men det har nog ingenting med vad råvarorna till gödseln kostar. Just nu säljer de nog alla sorter.

 4. Ivar skriver:

  Låter skumt de där med höjning på 40-50e om de inte har något med deras produktions kostnad…Monopol?

 5. Nisse skriver:

  Yara (f.d. Kemira) om nånting har monopol. Över 90 % av marknaden. I praktiken kan de sätta vilket pris som helst och det enda man kan göra är att köpa eller låta bli att gödsla.

  Kanske vi alla blir så illa tvungna att bli ekobönder …

 6. cowboy skriver:

  Bäst blir ju det om vi alla blir ekobönder! Mycket lättare att handla, allt kan prissättas som ekoprodukter i affären.. 😉

  Yara kan hålla sina pris för sig själva. 🙂

 7. Janne B skriver:

  Det går också att skicka vete som bulk i container vart man vill.Denna transportmetod är dessutom ganska förmånlig.Inni containern kommer en plastsäck som är lika stor som containern,så e det bara att fylla på oppifrån (hole) tills containern är fylld.

 8. Nisse skriver:

  Tack för informationen ! Om prisskillnaden håller i sej så blir det absolut att fråga offert på nån container till Hamburg. B-Weizen kostade i Hamburg 240 euro/ton och 150 i Finland. Proteinet borde då vara 12 och falltalet 230 och mitt vete borde klara de kraven.
  Om frakten är under 90 euro/ton så kan det löna sej.

 9. Bonden skriver:

  Så vitt jag har förstått av det som står i tidningarna så säljer de all slags gödsel nu igen

 10. Nisse skriver:

  Jovisst. Landsbygdens Folk kommer ju på fredag och där fanns de nya priserna. En ordentlig förhöjning från sommarens priser.

  Men jag har bestämt att jag satsar en viss del av de pengar jag fått för FÖREGÅENDE skörd och så får det växa vad det växer nästa år. Det är alldeles för osäkert att börja satsa. Den gödsel jag köper nu i höst används till skörden om ett år och så säljer jag den först om nästan två år … Man vet inte vilka priserna är då.

  I nödfall kan man ge extra kvävegödsel ännu mitt i växtperioden ifall det verkar vara alldeles säkert att vetepriserna stiger.

  Om Yara spelar ett säkert spel så kan jag göra det också. Jag köper inte deras gödsel om de höjer priset för mycket. Att syssla med överproduktion är en ytterst dålig affär.

  Vi borde nog börja importera gödsel själva nu.

 11. Sonja skriver:

  Nog finns det ju alternativ till Yara. Vi köpte en del av vår gödsel via en foderleverantör som sysslar med gödselförsäljning och fick den billigare den vägen.