En dag

OM livets mening mäts i produktivitet har jag absolut varit framme och nosat på Nirvana idag. Det är konstigt hur stor skillnad det kan vara på dagar, vissa dagar är som den Mats beskrev härinunder, jobbiga men man kommer inte framåt, andra dagar segar bara fram och inget händer och så har vi dagar som idag, bra dagar!

Redan på jobbet gick det bra, jag fick undan flera saker som legat och tryckt på en tid. Väl hemma kl 16,15 blev det bara en kaffekopp och sedan ut i produktionen. Byta sats i torken, vetet som jag tröskade i går kväll har torkats under natten och skulle köras ut i silon. Därpå iväg och och tröska. På knappt två timmar var det sista vetet borttröskat så nu är allt vete under tak. Fukthalten var 22,5% rå säd och det är tyvärr sämre än för en dryg vecka sedan men relativt sett mycket mycket bra.

Därefter hem och dra upp ny omgång i torken och under den tiden hann jag tom med att stå och tala bort en stund med en bekant som dök upp. Efter att torken mullrat igång tog jag mig i kragen med trädorna och började “krossa” en två ha´s ruta som faktiskt blev färdig. Då var klockan runt 8. Jag trodde jag avslutade dagen och satte mig i soffan men konstaterade att det kändes obekvämt. Det var liksom mera kvar både av dagen och mig själv så det blev att dra på jobbhalarn igen och börja tvätta trädeskrossen. Efter det kom jag på mig själv med att stå och byta betten på densamma, dom har mött en och annan sten och var i behov av att bytas. Det är 40 bett på krossen så det är ett litet projekt att byta dom. Jag hann med ca 20 st innan mörkret bröt ner mig.

Nu kan man för ovanlighetens skull avsluta dagen med en blogg där man kan skriva, detta var en bra dag, inget gick fel.

Gonatt, nu skall jag gå och lägga mig och lyssna på det mysiga ljudet av torken som brummar i mörkret

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!

3 reaktioner till “En dag”

 1. Om man har kalluftstorkat och vill flytta det torkade till en silo så blir det väl en massa skyfflande eller finns det nån sorts “dammsugare” som suger upp det som skall in i silon? (samma sak vore ju väldigt praktiskt när man skall fylla en kärra?)

  Hur vet man ifall säden är helt torr på alla ställen om man använder en kallufts-stork?

  – Ungefär hur mycket kostar en ny och bra silo? Hur många ton ryms i en normalstor silo?

  – När man ska fylla en vagn med det som har lagrats i silon så sker det väl med nån sorts automation? (ett rör som flyttar det som lagrats ovanför en kärra?) Är det dyrt med sån automation?

  – Hur många år kan man lagra i en silo utan att det lagrade blir gammalt / oanvändbart?

 2. Jag svarar på det här eftersom Kalle har varmluftstork och jag kalluftstork.

  Säden flyttas i en kalluftstork – som vanligen är en planbottentork med stor plåtyta och låg lagringshöjd – med luft. Plåten är en “ögonlocksplåt” som riktar luftströmmen åt ett håll. Bara man sätter tillräckligt med tryck under plåten så blåser luften säden till uttaget. Där låter jag den falla ned i en matare på ett rör och med en stor transportfläkt blåser jag säden genom röret till silon. Fördelen är att det går att blåsa runt hörn och uppåt.

  Men det finns också “dammsugare” men man kallar dem sugtryckfläktar. Mats har en sådan och han presenterade den i http://www.bondbloggen.fi/2010/05/friska-flaktar/. Jag har en liknande men med 22 kW elmotor.

  Man vet inte om säden är torr på alla punkter i en planbottentork. Där det samlas agnar går luften dåligt igenom sädlagret och där torkar det inte. Därför brukar jag flytta om alla lårarna en gång då säden är nedtorkad. Då blandas alla säd ordentligt och fukthalten blir väldigt jämn.

  Jag vet faktiskt inte vad en silo kostar för vi har byggt våra själva av bräder och hårdkartong – men nog köpt silobottnarna. Kanske Kalle vet … I mina lastningsilor ryms det ca. tio kubikmeter per silo men på grund av det låga taket så blir det ingen höjd på dem.

  När man fyller en vagn från en silo – våra lastningssilor – så tappar man bara ned säden i lastbilen/släpvagnen. Det är det allra bästa. Det finns också skruvar som tar upp säden från silor belägna på marken men de är dyra om de skall ha stor kapacitet (borde var minst 20 ton/timme då man lastar en bil).

  Lagringen är helt beroende av fukthalten. Riktigt torr säd håller nästan hur länge som helst. Man har till och med hittat krukor med vete i Mellanöstern där säden varit tusentals år gammal och användbar (men kanske inte smakat så bra).

Kommentarer är stängda.