Regn även på sydvästfronten

Regnet tycks ha blivit ett populärt tema här på bloggen. 🙂 Vi har haft riktigt ordentligt höstväder de senaste dagarna; regn och blåst varvat med lite sol. Men efter den här sommaren så välkomnar jag nog hösten med öppna armar!
Blåsten skulle man ju nog klara sig utan, man känner sig så maktlös då det riktigt pinar in från havet. Men till elbolagets ära, så måste jag säga att vi faktiskt har haft el de senaste dagarna bortsett från ett par korta knyckar då de förmodligen har kopplat om något från bolagets sida.

Regnet ja. Sedan onsdagen har vi fått rejält över 30 mm vatten. Då det dessutom har kommit ner rätt så nätt, så har det gjort gott må ni tro. Speciellt de ny sådda vallarna har mått bra av detta. Trots att vi för ett par veckor sedan också fick regn, så har marken varit riktigt krut torr. Det var inte långt ifrån att det “dammade” då de plöjde åkern före sådden.
Tredje ensilageskörden ska vi ännu ha undan, sedan är allt foder skördande för i år förbi. Förmodligen tas den nästa vecka. Men till dess: låt det regna bara! 🙂

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!