Mjölkgropen


Se hur kossorna går in i mjölkgropen/stationen, deras juver tvättas och hur mjölkmaskinen sätts på.

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!

4 reaktioner till “Mjölkgropen”

  1. Mjölken kommer fortfarande ut från samma ställe 😛 Den här mjölkgropen kan man nog inte heller längre räkna till topmodern, men den fungerar och mjölkandet går undan.

  2. Kvällsmjölkningen tog 1h45min, två kor mjölkas i spann. Medeltalet blev nu lite fått 28 kor i timmen. Spannkorna tar ju alltid lite längre tid att mjölka än normala kor, men de finns nu alltid nu och då med så jag tror nog att medeltalet är ganska nära sanningen.
    Om det nu sen är effektiv mjölkning, beror väl på vem man frågar av. För mig är det riktigt passlig takt, det är i regel så att man hela tiden har maskiner i gång men ändå hela tiden någon att tvätta och börja mjölka. “Dötid” uppstår alltså ganska sällan.

Kommentarer är stängda.