28 september, 2010 av Mats

Valstakt

Idag städade jag ur rundbalaren och tänkte passa på att göra lite förebyggande underhåll. I somras hade jag en del strul med mekanismen som skall linda nät runt balarna och jag lyckades med tiden lokalisera problemet till en stålvals i lindningsapparaturen. Dels har den fått en del ytrost som borde putsas bort, dels är det inte helt otänkbart att den har utslitna lager. Både rostputsning och kontroll av lager kräver att valsen demonteras, man kommer inte åt att göra nåndera åtgärderna när den är inne i balaren.

Jag mailade importörens serviceguru som hade vänligheten att skicka en reservdelsbok som pdf (servicepoäng!). Dessutom bekräftade han att min uppfattning om hur valsen skulle monteras lös var rätt och han konstaterade uppmuntrande att det borde gå ganska enkelt. En bit in på eftermiddagen kunde jag konstatera att han och jag nog har lite olika uppfattningar om vad som går enkelt, men loss kom den åtminstone. Fast med tanke på att dans inte är min starka sida är det väl egentligen inte så förvånande att jag hade lite problem med valsen. 😉 Nu är den hur som helst putsad och klar för återmontering, men det arbetet tarvar en hjälpkarl och får vänta tills i morgon.

Istället övergick jag till att tvätta slåtterkrossen. Tvätten blir inte så värst ingående utan handlar mest om att få bort de allra värsta avlagringarna och smutsen. Jag är nämligen lite smårädd för att tvätta maskinerna alltför ingående på hösten. Att spruta vatten med högtryckstvätt in i lager och andra skrymslen och sen låta maskinen stå i 8-9 månader kan lätt leda till en del otrevliga överraskningar. Helst rengör jag maskinerna enbart genom att blåsa dem rena med tryckluft, men slåtterkrossen var så pass smutsig att den fodrade tvätt.

Såna här dagar är det förresten tur att man jobbar ensam. Man ser ju inte klok ut… 😉

4 svar till “Valstakt“

 1. Nisse skriver:

  Det är ”intressant” att blåsa ren en maskin som har en massa olja och fett , jo. Hur man än försöker så kommer det i något skede en massa smörja rakt i ansiktet …

 2. Mats skriver:

  Speciellt krossen är tacksam i det hänseendet. Man måste bokstavligt talat krypa in under plåten med tvätten, och då är det snarast statistiskt omöjligt att inte få skiten över sig. 🙂

 3. Jadu skriver:

  Är det inte en möjlighet om man tvättar rundbalare/slåtterkrossar med högtryck, när man är färdig. Att man kör den en stund för sig själv så att tänkbart vatten hinner kondensera bort.

 4. Mats skriver:

  Utan vidare. Jag brukar försöka tvätta dem ordentligt när det är ett par dagar kvar av halmskörden (i år tvättade jag t.ex. balaren för c. 3 veckor sedan). Då får man köra ett par dar så allt torkar upp och sen räcker det med att torrblåsa dem. Krossen lyckades det inte med i år så där blir det precis som du säger, tvätta och sen låta gå runt ett tag.