1 oktober, 2010 av Mats

Hemmadag

Att vara jordbrukare har som alla andra arbeten både för- och nackdelar. Sommaren är den intensiva tiden då allt skall sås och skördas, men när tröskningen är avklarad blir schemat mer öppet. Det finns en del jobb som skall skötas, men tidtabellen är inte lika spikad. Tröskning och ensilageskörd skall ske när vädret tillåter det och kan inte skjutas upp eller tidigareläggas bara för att jag vill det, maskinunderhåll och plöjning kan man däremot förskjuta tidsmässigt om det behövs.

Eftersom min fru är lärare är hennes årsrytm nästan exakt den motsatta, sommaren är ledig medan vintern är hårt tidsbunden. Det innebär att det ofta är när saker och ting kör ihop sig sommartid är det hon som flexar, medan jag gör det vintertid. Den här veckan har sonen känt av en höstförkylning och i morse konstaterade vi att han nog är lite för trött för att gå till skolan. Den här tiden på året är det inga problem för mej att skjuta på arbetena så att jag kan vara hemma med honom. Jag tog en snabb runda i ladugården och kollade att allt var ok innan frun åkte till skolan och sen kan jag viga resten av förmiddagen åt att vara inomhus. De jobb jag hade tänkt göra på förmiddagen får vänta till eftermiddagen eller kvällen, vissa kan jag t.o.m. skjuta upp till lördag. De måste göras nångång, men inte nödvändigtvis på fredag förmiddag.

Istället får jag mej en rejäl dos Lego-byggande på förmiddagen och det är ju inte fy skam. 🙂

Kommentarer inaktiverade.