2 oktober, 2010 av Mats

Virveln

I vintras fick jag lära mej något om korna som jag faktiskt trodde var ett skämt första gången jag hörde det.

På de flesta kor brukar håret bilda en virvel i pannan. Den där virveln avslöjar faktiskt en del om kons lynne! Man tänker sig en linje mellan kons ögon och sitter virveln högre än den linjen har kon antagligen lynnesfel och kan bli aggressiv i trängda lägen.  Det här låter ju onekligen som nån sorts folktro eller vidskepelse men faktum är att den här ”virvelteorin” grundar sig på vetenskapliga studier av en erkänd beteendeforskare, dr Temple Grandin.

Fenomenet är rätt så väl kartlagt och bekräftat, däremot har man inte ännu kunnat säga exakt vad kopplingen mellan hårvivel och lynne beror på. En teori är att det har med fosterutvecklingen att göra. Under fosterutvecklingen utvecklas hjärna och päls ungefär samtidigt och det är inte helt osannolikt att en störning i det skedet skulle synas i både päls och beteende. Så vissa av de där korna vi anser vara ”allmänt nervösa” har kanske egentligen en form av lindrig hjärnskada. I och för sig kan man ju inte göra något för att åtgärda saken, men det är rätt bra att kunna förutsäga vilka djur som kan tänkas bete sig aggressivt eller oförutsägbart i vissa situationer. I bästa fall kan innebär det också att man redan bland kalvarna kan plocka ut djur med högt placerad virvel och inte använda dem som rekryteringsdjur.

Direkt jag kom hem från det kurstillfälle där det här fenomenet nämndes stegade jag ut i ladugården och gick igenom hårvirvelns position för alla kor som fanns inom räckhåll. Och sjutton också om det inte föreföll att stämma. Jag vet inte om jag skulle klassa alla med hög virvel som aggressiva, men åtminstone är de oroligare än medeltalet.

Så en hårvirvel kan fungera som en indikator på lynne. Snurrigt, men sant. 🙂

8 svar till “Virveln“

 1. Kalle skriver:

  Undrar om det finns något dylikt för människor också. I så fall hoppas jag att dåligt hår betyder något bra!

 2. Nisse skriver:

  He-he, jag med.

  Signaturen ”Flintis” (eller ”fleinskallågär” som vi säjer …)

 3. Stig skriver:

  Gäller samma för tjurkalvar också?

 4. Mats skriver:

  Absolut. Funkar oavsett kön.

 5. Mats skriver:

  Beträffande hur det fungerar på ”renhåriga” mänskor är jag lite osäker…. 😉

 6. Sus skriver:

  Måste genast kolla… Tamme tuppen! Det förefaller ju stämma! Märkligt! (fast lite tar det ju emot att medge att någo fancy forskare har rätt. Det är emot mina principer så där liksom…) 🙂

 7. Sonja skriver:

  Om det där stämmer (jag har vissa förutfattade meningar angående sådana här forskningar 😛 ) så har vi nog undantaget som bekräftar regeln här i vår ladugård! 🙂

 8. Mats skriver:

  Säkert finns det undantag från den där regeln också. 🙂 Om jag minns rätt har djuren i studien observerats i samband med transport, d.v.s. i en ovan situation. Ett djur som står i sin trygga, bekanta ladugård kanske inte uppvisar något olämpligt beteende i den situationen.