Pannan slocknad och flismataren sönder

I morse halv sju då lastbilen kom för att hämta vete (han skulle komma sju men jag har lärt mej att de kommer en halv timme tidigare) så märkte jag att pannan slocknat. Dessutom var den full med (obränd) flis – riktigt hårt packad. Där finns en termostat som skall stoppa skruven ifall elden slocknar men den har alldeles fel skala – den skulle ställas in på 200 grader då det var 40 … Så den stängde inte utan skruven matade in flis i pannan tills lagret gick sönder och kättingen av.

Om man vill se något positivt i eländet så kunde det vara att det inte var -30 grader kallt men annars var det bara krångel hela vägen. Kugghjulet orkade jag inte dra bort med den stora utdragaren utan jag fick ta till storsläggen – bokstavligen. Då det inte går med lämpor så måste man slå tills något går sönder och så börjar man lappa ihop det igen. Med utdragare och slägga samt mycket svett och svavel så fick jag i alla fall bort kugghjulet efter ett par timmar så jag kunde byta lagret som spruckit. Förstås har jag en bunt standardlager hemma – det är alldeles för bevärligt att åka härifrån de djupa skogarna för att hämta varje lite pryl skilt.

Men det var inte slut med det. Jag hade förstås fyllt på flis i går kväll så både behållare och rör var fulla med flis. För att få tillbaka skruven på plats blev det att ta till storsläggan igen. Men jag kunde inte slå direkt på axeln för då hade jag nitat fast kugghjulet slutgilstigt utan måste sätta en träbit emellan. Den flög bort vid varje slag så det tog en hel del tid innan jag fick skruven på plats. Sedan var det bara att skyffla ut åtskilliga säckar flis ur pannan innan det gick att tända på nytt. Den som hade planerat styrcentralen för flismataren var inte riktigt populär här hos oss i dag …

Dit for den dagen. Klockan är sex på kvällen och jag fick nyss igång pannan igen …

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

9 reaktioner till “Pannan slocknad och flismataren sönder”

 1. Det där med att slå tills nåt går sönder och sen börja lappa är faktiskt beklagligt rätt i vissa lägen. Man är så illa tvungen att “offra” en del som ännu är hel för att komma åt den där trasiga.

  Lagerhållningen är en sak som vi är bortskämda med i mina trakter. Med max tio km till närmsta verktygsaffär brukar de få sköta lagerhållningen.

 2. Känner igen problemet… Har haft exakt samma lagerhaveri en gång när inmatningsskruven gick av där den var skarvad. Givetvis hände det när behållaren var full och det blev en massa skyfflande. Som tur var hände det också på hösten innan det blivit ordentligt kallt.

 3. Jag tror jag skall bygga en isolerad koja som jag kan placera utanför skruven så jag kan arbeta där också mitt i vintern – för då är det verkligen panik om nånting går sönder …

  Den gamla flismataren var alltså inne i pannrummet men man får inte ha större behållare än 500 liter där och det är alldeles för litet på vintern. Man var tvungen att fylla på tre gånger per dygn då det vara som kallast. Det mellanlager jag nu bygger är på 10 kubikmeter så det måste alltså vara utomhus.

 4. Vi kan alltså rekonstruera Murphys lag om flismatning: “Vid haveri i inmatningsskruven är behållarens flisinnehåll alltid = max och temperaturen < 0". 🙂

 5. Jo, men ingen nätkatalog eller nätförsäljning. Jag har inte tid att syssla med gammalmodig verksamhet som att ringa och beställa broschyrer och fråga priser.

  Då jag planerar (oftast mitt i natten) så skall mått, egenskaper och priser finnas på nätet.

 6. När Mats skrev om sitt halm-projekt kom jag att tänka på Nisse, som inte mera har kor på gården…vad gör du med “spillet” efter skördetröskan, bränner du eventullt halmen tillsammans med flisen?

  Eller är den för svårhanterlig & energifattig för att det skulle vara en vettig tanke?

 7. Nä, per kubik innehåller halmen mycket litet energi. Det skulle krävas ett jättelager för den. Och så orkar jag inte ens bränna upp all skräpved jag får från skogen så det är ingen idé att börja bränna halm.

  Vi har lerjordar så det är bara bra att plöja ned all halmen – det förbättrar jorden genom att tillföra humus. Och återför en del näringsämnen också. Fast jag plöjer ju inte ned den utan blandar in den med tallriksharv.

 8. Om man skall bränna halm i en vanlig flisstoker borde den pelleteras eller briketteras. Där ryker eventuell lönsamnet i den verksamheten, åtminstone så länge flisvirke finns “gratis” i den egna skogen.

Kommentarer är stängda.