4 oktober, 2010 av Sonja

Gräset är grönare…

…på andra sidan elstängslet, i alla fall om där ingen el finns! Vid en av våra beteshagar hade batteriet nämligen sagt upp kontraktet. Så här års brukar djuren vara rätt så nyfikna av sig och rymma från hagarna. Om de en gång kommer ut från hagen, brukar de nog också göra eller i alla fall pröva att göra det på nytt.
Så hade de gjort nu också. På lördagen var först en kviga på rymmen. Hon gick nog riktigt lätt in tillbaka i hagen. Då det inte gick någon el i stängslet, tog Antte batteriet hem, servade det lite och förde det tillbaka. Tydligen var batteriet ändå slut, för idag var igen två kvigor utanför och stängslet utan el.

Vi beslöt oss för att ta hem kvigorna och flytta ihop dem med sinkorna. En kviga rymde under transporten, men tur för oss sprang den rakt in i en hage med andra kvigor. 🙂 För övrigt gick flytten riktigt bra, de sprang snällt framför mönkkärin.

Nu har vi då djur ute på endast två beten, vilket underlättar utfodringen. Så här på hösten börjar det inte finnas så hemskt mycket gräs för dem att äta, så de får också balar. Halm-, hö- och ensilage om vartandra. Nu får vi då hoppas att de hålls på rätt sida av stängslet, i alla fall finns det el i detta! 😉

Ett svar till “Gräset är grönare…“

  1. Nisse skriver:

    Ni har det bra som bor på en holme. Då våra kvigor rymde så måste vi söka igenom en av södra Finlands största skogar för att hitta dem …

    Nästan varje sommar var det kvigor som blev alldeles förvildade i våra trakter då de rymde och det vara ett grymt sökande efter dem. Hade man tur så sökte de sej till andra kvigor i hagarna. Vi lärde oss att umgås mycket med dem så de inte blev folkrädda. Och en del vara så folkkära att de kom då man visade sej …