5 oktober, 2010 av Mats

Avvänjning

Idag var det dags att avvänja de kalvar som föddes i våras.

Kalvarna går tillsammans med sin mamma i ungefär 6 månader men sen avskiljer man dem från varandra. Tjurkalvarna måste bort för att de inte skall betäcka de vuxna korna, kvigkalvarna för att inte avelstjuren´Trisse skall betäcka dem alltför tidigt. Dessutom behöver korna återhämta sig lite inför nästa kalvning, låt vara att det nog inte tar fullt ett halvår i anspråk. Avvänjningen är ganska känslosam för alla parter, såväl mor,kalv som skötare. Djuren lockar ofta på varandra i en eller ett par dagar efter att de skiljts åt och de gör det med eftertryck. Jag gissar att de flesta av mina grannar också kommer att veta att det är nåt på gång i Björklunds ladugård.

Rent praktiskt gick det rätt bra den här gången, kanske främst därför att jag endast hade fem kalvar som skulle avvänjas. Dessutom verkar alla inblandade ta separationen rätt bra, de obligatoriska råmkörerna är mindre intensiva än jag hade väntat. Det verkar nästan som om de skulle anat att det här var på gång. Saknaden lindras också något av att kvig- och koavdelningarna ligger alldeles bredvid varandra med endast en grind som avgränsning, så mor och kalv kommer åt att nosa på varandra och kan konstatera att den andra nog fortfarande är vid liv och mår bra.

En av de som fick flytta in i kvigavdelningen är Hagrid. Han och Harri är anmälda till förmedling och kommer att åka iväg i morgon. Helst skall man avvänja kalvarna c. en vecka innan de åker iväg från gården, men den här gången överraskade förmedlingsbilen mej en aning. Jag hade inte förväntat mej avhämtning såhär snabbt.

Förmedlingsbilen kommer strax efter kl 5 och då borde tjurarna vara avskilda från resten av ungdjuren och redo för avfärd. Det blir tidigt i säng och tidig väckning. Hugaligen, jag hade nästan redan vant mej av med såna här väckningstider. 😉

4 svar till “Avvänjning“

 1. Stefan skriver:

  Jasså det var det, jag trodde att du hade släppt in Trisse till sina fruar igen…..

 2. Mats skriver:

  Jag kan tänka att det hörs ända bort till er. Men de verkar varva ner mot kvällen. I morgon borde det nog vara lugnt.

 3. Vi på 319 skriver:

  Tack för infon om vad som är på gång. Vi blev oroliga att en björn, varg eller älg hade tagit sig in i fähuset och skrämt upp boskapen.

 4. Mats skriver:

  O milde tid, hörs det ända dit…. 🙂 De har onekligen rejäla röstresurser då de klämmer i.

  Nej, hade det varit ett rovdjur eller liknande blir ljudet nog ett lite annat. Då de har panik och är riktigt rädda råmar de mer gällt, nästan så man kan säga att de ylar. Det som hörs vid avvänjningen är mera ett mycket bestämt lockrop.

  De börjar lugna sig så sakteliga, för närvarande (ons fm) är det egentligen en kalv och en ko som upprätthåller ljudnivån. De andra har börjat vänja sig med att vara åtskilda.