Landskapsvård är stor konst

Man upphör aldrig att faschineras. Idag hittade jag (igen) en tävlingsform jag inte träffat på tidigare. Eller i ärlighetens namn är fenomenet inte helt obekant, men jag har inte tidigare sett att man kunnat tävla i det.

I tävlingen Bondedesign skall de tävlande “måla på åkern” med grödor och annat. Bidragen skall ses och bedömas från luften, inte från marken. Låter lite komplicerat, men så blir också tävlingsbidragen är onekligen rätt intressanta. För mej som ibland drar mej för att klippa gräsmattan är det imponerande att nån orkar engagera sig så där pass. Vinnarna hittar man här.

Fast  jag måste medge att jag är lite kluven inför fenomenet. Å ena sidan är det kreativt och annorlunda, men å andra sidan känns det lite vårdslöst att “offra” en del av arealen bara för att göra en kul grej. Jag får väl intala mej att det bara är trädor på bilderna. 🙂

Författare: Mats

Jag är 42 år, gift och har en son på nio år. Min fru jobbar som lågstadielärare, så mitt jordbruk är ett enmansföretag. Jag har varit jordbrukare sedan 2001. Innan dess hann jag jobba 6 år som lantbruksrådgivare inom växtodling och ekonomi. Gården har ända fram till hösten 2009 varit en mjölkgård, men numera bedriver köttproduktion med dikor och en del växtodling. Det är känslosamt att lämna en produktionsform som funnits på gården i generationer, men samtidigt spännande att ge sig i kast med något nytt och lite obekant. Tanken är i första hand att sälja kalvar vidare till specialiserade uppfödare, i framtiden kan också egen uppfödning komma i fråga. En riktigt intressant tanke är att själv slakta och sälja köttet direkt till konsumenter, som jag börjat testa i liten skala. Växtodlingen har bedrivits ekologiskt sedan 1995 och husdjuren sedan 2010. Ekoodlingen passar gården rätt bra och gör enligt min mening produktionen lite mer spännande. Spänningen är visserligen på gott och ont, går det bra är det extra kul men går det åt pipan svider ordentligt.

5 reaktioner till “Landskapsvård är stor konst”

  1. Är det inte utomjordingar som brukar syssla med sånt här? 🙂 Men snyggt ser det ju ut.

  2. De som bor nära flygfält skulle ju kunna hyra ut reklamutrymme på trädesåkrarna… 🙂

  3. Faktum är att svenska SJ hade köpt sånt här reklamutrymme en bit från Arlanda för nåt år sedan. Från flyget såg man en SJ-logo och en text i stil med “Sthlm-Mlmö XXX kr”. 🙂

Kommentarer är stängda.