30 oktober, 2010 av Sonja

Normal tid

Att ändra tiden från sommar- till vintertid och tvärtom kommer högt upp på min “favorit hatobjekt”-lista. Det som kommer först på listan, är ett trafikmärke som meddelar att tunneln, man just har kört igenom, har tagit slut. Om man nu inte märker det utan ett trafikmärke, så kanske man ska fundera på att lämna bilen hemma..

Nå, tillbaka till klockan. Jag kan bara inte förstå idén bakom det här eviga klockvridandet. Det blir ljust och det blir mörkt oberoende om man vrider visarna eller inte. Säkert finns det någon smart orsak till detta, men så här rent praktiskt så ställer det nog bara till med problem.
Visserligen är det skönt att få sova lite längre imorgon, men för korna är det lite besvärligt. För att jämna ut skillnaden började vi mjölka lite senare idag än vad vi brukar. I morgon på morgonen börjar vi lite före fem vintertid, så tiden mellan kvälls- och morgonmjölkningen blir inte just längre än normalt. På våren är proceduren spegelvänd.

Det finns olika teorier om hur man som djurägare ska sköta detta, men så här brukar vi göra det. Nog finns det sådana som direkt övergår till den “nya” tiden, men sen finns det också sådana som övergår ännu försiktigare än vad vi gör.

4 svar till “Normal tid“

 1. Mats skriver:

  Instämmer helt i att det känns onödigt med klockvridnadet. Jag brukade justera ladugårdstiden en halvtimme per mjölkning för att inte stressa korna mer än nödvändigt. Nu med dikorna kommer jag däremot att ta hela förändringen på en gång, de märker ändå ingen större skillnad på nån timme hit eller dit.

 2. Kalle skriver:

  Utan inbördes ordning finns mörker, -grader, och snö på hata-listan. Framförallt köld och snö

 3. Nisse skriver:

  Jag röstar för Sonja. Klockvridandet irriterar mej riktigt ordentligt. Eftersom jag är min egen chef så stiger jag upp då jag har lust utan att se på klockan – och likaledes slutar jag jobba då jag vill. Tyvärr är jag alldeles för mycket kvällsmänniska så det blir ibland på morgontimmarna … Men inte hjälper det att vrida klockan.

  Vi är ju alla olika och jag GILLAR mörker, köld och (i måttliga mängder) snö. Men det jag verkligen tycker illa om är blåst … En pinande blåst kan driva en näst intill vansinne.

  Och så hetta förstås men det avhandlade vi redan i somras.

 4. Gitta skriver:

  Jag avskyr detta klockställande hit och dit. Varför får vi inte ha någonting som det har varit förr. Jag är helt avig i en vecka, sen går det bra. Man säger ju att allting var bättre förr. Ja, inte allting…..