Sommartider hej hej sommartider..

Det är egentligen intressant att notera hur olika vi människor egentligen är. Sonja skrev att hon ogillar klockrallyt med sommar och vintertid. Det har jag i.o.f.s hört av andra också, men bara för balansens skull måste jag meddela avvikande åsikt till protokollet.

Jag har full förståelse för att tidsomställningen kan ge praktiska problem i tidtabeller och djurs inte klockor och sådana saker men bortsett från det så..

Enligt min världsbild är fenomenet sommar/vintertid uppfunnet av någon som faktiskt tänkt till lite. Det innebär ju att vi kan utnyttja den ljusa delen av dygnet lite mera effektivt och för mig innebär det i praktiken att jag får en månad längre år varje år. Eftersom jag är en kvällsmänniska som inte startar före några timmar efter att jag gått upp, men däremot kan jobba på en bra stund efter att alla andra gått in till natten, så uppskattar man ljuset på kvällen som daggdroppar på en snustorr åker. Dessutom borde det ju spara lite på energin också eftersom det blir mindre tid som skall lysas upp i kojor och slott.

Visst, jag har också svårt med denna dagen när klockan skall ställas till vintertid, och jag brukar kalla den för årets sämsta dag, dvs när kvällen helt plötsligt kortas med en timme, men det är något vi får betala för glädjen att kunna ställa fram klockan den magiska dagen i slutet på mars, då livet återvänder.

Nu skall jag ställa om klockorna, och glida in i dvalan som kommer att vara ett knappt halvår. Alla maskiner är tvättade, och tur är det för nu är det slutjobbat på kvällarna.

Vintertider nej nej vintertider….

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!

3 reaktioner till “Sommartider hej hej sommartider..”

  1. Jag är också kvällsmänniska, men ser fortfarande inte vitsen med att ställa klockorna av och an. Vad vore problemet med att ha “sommartid” året runt?

  2. Näpp, där har du fullständigt rätt. Om vi skulle ha “sommartiden” dygnet runt så skulle jag vara helnöjd, men bättre såhär än att ha “vintertiden” hela dygnet

  3. Håller med om idiotin att vrida klockor. Hur många arbetsdagar används i världen per år för att ställa om alla manuella klockor? Sju månader sommartid är redan mycket mer än fem månader vintertid, så varför jobba i onödan? I Finland är det dessutom ändå mörkt hela dagen under vintertiden så det kvittar fullständigt om klockan är sju eller åtta! Man kan ju komma överens om att arbetstiden vissa månader börjar och slutar tidigare/senare om man vill hålla sig till ett dubbelsystem. Att Kalle inte gillar höstomställningen förstår jag inte, den ger ju en timme till på dygnet det veckoslutet. På våren är det värre då en timme försvinner!

Kommentarer är stängda.