Vad skall man hitta på?

Det är tydligen städtema på Bondbloggen för tillfället, somliga plockar och andra radar, och det gäller även i Östensö. Den gågna veckan har jag (eller i ärlighetens namn min pappa) lagt en del tid på att städa upp i min gamla ladugård.

Ladugården byggdes vintern 1979-80 och tjänade som mjölkladugård till 2003, då ligghallen där korna bor nu byggdes. Efter det fungerade gamla ladugården som mjölkstation, sjukstuga och kalvladugård tills mjölkkorna försvann från gården 2009.  Under året som gått har jag lite i taget tömt huset, använt vissa grejer till annat, sålt en del och slängt en del. Nu återstår ännu att ta ner lite mjölkrör, få ut ett par kalvkättar och allmän uppstädning, men sen börjar det bli dags att grunna på vad jag kan göra med huset.

Själva huskroppen är alltså 30 år gammal men i hyfsat skick. Huset är 25×11 m och har 2,4-2,5 i takhöjd beroende på var man mäter. Det är isolerat och där finns vatten, el och bra belysning.  Man borde med andra ord kunna använda det till nåt vettigt ändåmål.Visserligen har tomma utrymmen en tendens att fylla sig själva med allehanda bråte om man bara väntar, så i princip kan jag slå mej till ro och låta ladugården ombildas till cykel- och skräpförråd men det känns lite fantasilöst. Nåt vettigt borde man kunna hitta på att göra med byggnaden.

Det kunde fungera som verkstad, men tyvärr räcker takhöjden inte till för traktorerna och då har jag inte riktigt full nytta av den. Att använda utrymmet som bilgarage går, men då måste man köra in genom foderladan och det blir lite komplicerat. Jag kunde föda upp tjurar eller hålla får där, men börjar jag föda upp nåndera av de två har jag dem hellre vid samma foderbord som korna. Grisar, höns eller kalkoner kunde däremot gå för sig. Nån gång har jag funderat på att bygga om utrymmet till kalluftstork, men nu har ju Nisse lärt oss hur en sån skall se ut och en renlärig “Nissetork” ryms inte på 2,5 m i tak. Som enbart spannmålsförråd kunde det däremot duga. I Kronoby torde finnas en ladugård som byggts om till bowlinghall, så kanske en skjutbana skulle vara ett alternativ? Eller inomhuspaintball?

Eller har Bondbloggens läsare några bättre förslag? 250 m² golvyta, 2,4 m i tak, el och vatten finns, vad gör man??

Författare: Mats

Jag är 42 år, gift och har en son på nio år. Min fru jobbar som lågstadielärare, så mitt jordbruk är ett enmansföretag. Jag har varit jordbrukare sedan 2001. Innan dess hann jag jobba 6 år som lantbruksrådgivare inom växtodling och ekonomi. Gården har ända fram till hösten 2009 varit en mjölkgård, men numera bedriver köttproduktion med dikor och en del växtodling. Det är känslosamt att lämna en produktionsform som funnits på gården i generationer, men samtidigt spännande att ge sig i kast med något nytt och lite obekant. Tanken är i första hand att sälja kalvar vidare till specialiserade uppfödare, i framtiden kan också egen uppfödning komma i fråga. En riktigt intressant tanke är att själv slakta och sälja köttet direkt till konsumenter, som jag börjat testa i liten skala. Växtodlingen har bedrivits ekologiskt sedan 1995 och husdjuren sedan 2010. Ekoodlingen passar gården rätt bra och gör enligt min mening produktionen lite mer spännande. Spänningen är visserligen på gott och ont, går det bra är det extra kul men går det åt pipan svider ordentligt.

9 reaktioner till “Vad skall man hitta på?”

  1. Det var precis det jag grunnade på då vi slutade med kossorna. Den kalluftstork jag byggde i ladugårdsvinden blev väl någorlunda OK men själva ladugården (vi hade 25 mjölkande + kvigor och kalvar 1975) är problematisk – just på grund av takhöjden. Det är ett fint hus med dubbla tegelväggar (byggt 1945) så man tycker det borde användas till nånting viktigt.

    Tyvärr har jag int kommit längre än att det är skräpförråd – och då menar jag verkligt skräp – inte nyttigt skrot. Jag har en hög planer men de har aldrig riktigt varit så nödvändiga att de blivit förverkligade. Också tanken på veteförråd har dykt upp men igen är takhöjden problemet. Om man räknar kubikmetrar så ryms där en hel del men jag har ingen lust att krypa omkring under taket, tack – det har jag gjort tillräckligt i de gamla torkarna.

    Och så måste det göras gnagarsäkert ! Det betyder plåt och 8 mm nät över hela taket (väggarna är tegel).

    Just nu är tanken att göra det till förråd för det behövs. Med ordentliga hyllor och belysning. Troligen också en del som träverkstad för det har vi inte. Det är ju lätt att göra utrymmet varmt. Jag har arbetsrum i gamla stallet bredvid och det behövs mycket litet värme där på grund av halv meters tegelväggar med luftspalt. Jag måste ha ett ganska stort lager med reservdelar, skruvar och sådant för det är i praktiken 100 km (till Ring III) då man behöver nånting. Den bättre hälften är biolog och har studerat på agro-forst så hon skulle säkert vilja ha ett litet labb också.

    Nu då nya torken är färdig skall den gamla flistorken rivas och allting skyfflas om ett varv på hela gården så vi får se hur det blir.

  2. Mats funderar på garage i en gammal ladugård, de gå nog säkert bra bara man pikar ut golvet först och gjuter nytt. Av erfarenhet kan ja säga att allting rostar pga amoniak i betongen.

  3. Detta är inget ovanligt problem! Jag har också en gammal ladugård som används som skräp/diverse förråd. Fast skräpet skall ju också vara någonstans om man av någon orsak inte vill slänga det. De fall som jag har hört om där man framgångsrikt har byggt om fähuset till verkstad eller maskinhall har nog innefattat nytt golv, just pga att allt rostar i expressfart annars.

  4. Nej, problemet är långt ifrån ovanligt. Det finns åtskilligt med tomma ladugårdar som genomgår den där förändringen till skräpförråd.

    Det där som Janne skriver om ammoniak hade jag inte tänkt på, men det är ju faktiskt väldigt logiskt när man tänker efter.

  5. Är inte någon form av djurhållning vettigast för dig Mats? Huset är ju ändå så pass modernt att det går att ordna både foder-och gödselhantering rationellt.

  6. Måste väl medges att nån form av djurhållning är enklare att åstadkomma än både bowlinghall och restaurang, men alla typer av förslag mottages. 🙂

  7. Fredrik: Fukt brukar ju gå att åstadkomma, så svamp går an.
    Ej medlem: Undrar om det skulle finnas en marknad för ekologiskt, närproducerat snus? Jag har en sydsluttning där tobaken nog borde växa… 🙂

Kommentarer är stängda.