30 november, 2010 av Sonja

Jämnställdhet??

Nu kan man lugnt konstatera att vi har en riktigt tjurboom på gång i ladugården; de sex senaste kalvarna har blivit tjurar.

Det började med Fräckna som förra veckans onsdag fick Henkka. Hon kalvade några dagar i förväg, vilket i och för sig var tur då Henkka var ganska stor vid födseln. Fräckna följdes av Öris. Hon hade kalvat natten till lördagen, så när vi gick ner till ladugården fanns det en liten Hacet i lösdriften. Vi hade nämligen kalvningsboxarna upptagna av två kor som gått över sin respektive beräknade tid. Men före dessa två, hann ännu Anni af Kabböle kalva. Hon kalvade på lördag förmiddag och fick en liten Hotto.

Sedan var det dags för de två som torde ha kalvat före de andra. På lördag kväll fick då Yäk äntligen sin kalv,Hilbert. Yäk var seminerad med en frisisk tjur, så det var riktigt lämpligt att det blev en tjur. På söndag morgon före mjölkandet kalvade också Filifjonka. Hennes kalv skulle med all sannolikhet ha blivit en ko, eftersom hon var seminerad med en könssorterad dos. Eller egentligen med tre doser, då hon blev tre gånger seminerad i samma brunst men tydligen hjälpte inte ens det. Det var förövrigt den första gången det blev tjur efter könssorterad dos.
Sedan, sist men inte minst; Ulrika. Hon fick en stor och fin tjur idag på förmiddagen. Han fick heta Hörö. 🙂

2 svar till “Jämnställdhet??“

  1. Mats skriver:

    Jag har levt i tron att könssorterad sperma garanterat ger kokalvar! Benämningen antyder ju liksom nånting åt det hållet. Vad är oddsen att det ändå blir en tjur?

    Eller kanske ni i misstag fick sorterad vara ur den andra burken, som garanterat ger tjurkalvar. 🙂

  2. antte skriver:

    Könssorterad ska med drygt 90% sannolikhet ge kokalv. Så nog vi kan börja lotta! 😉
    nu ha förresten tjurkalv nr 7 o 8 redan kommit, dock utav normala spermadoser.