6 december, 2010 av Sonja

…ändå är det inte tillräckligt

Hur man än försöker, går det inte alltid som man önskar.Olvi klarade sig inte. Precis som Mia W föreslår i en kommentar till föregående inlägg, så misstänker också vi att det var frågan om en mycket agrressiv E.Coli infektion. Vi gav henne all tänkbar medicin och vård, trots det gick det inte vägen. Högst antagligen var det hjärtat som inte längre orkade all ansträngning kroppen hamnade ut för.

Olvi var en fin, rätt så envis, ko som visste sitt värde. Efter alla dessa år hade hon varit förtjänt ett bättre slut. Vi får trösta oss med det att hon inte längre har illa att vara.

7 svar till “…ändå är det inte tillräckligt“

 1. Nisse skriver:

  Det är sorgligt. Jag trivdes bra med våra kossor men hade grymma problem då de blev sjuka. Det kändes som om en i familjen hade blivit sjuk.

 2. Mia W skriver:

  Så he gick så… Inte roligt med sjuka djur! Hoppas iallafall att hennes kviga mår bra!

 3. Mjölkbonden skriver:

  Tråkig ”gäst” dendär E.Coli. Baytril är väl enda medicinen som, i bästa fall biter på E.Coli.

 4. Nina skriver:

  Det var ledsamt! ( men kanske också en viss lättnad)

 5. Sonja skriver:

  Det var synd, men som sagt så lider hon inte mera. Hennes Esmeralda mår nog riktigt bra, hon ska få ett embryo här i dagarna.
  Det kom just resultat på det mjölkprov vi skickade och det visade sig att det trots allt inte va E.Coli utan Str. dysgalactiae.

 6. Janne B skriver:

  Ja läste häromdagen i Maaseudun Tulevaisuus om att man knoppar hornen (nupottaa) e de rätt uttryck, Skribenten lät förstå att om en ko sparkar så tar man inte bort benet. Men jag har förstått att de e för kornas egen säkerhet man gör det med lösdrift så att de inte kan skada varandra. Rätta mig om ja har missförstått.

 7. Sonja skriver:

  Bränna hornen, eller egentligen hornanlagen/avhorna ska väl vara den rätta benämningen. Jag har själv inte läst artikeln så jag kan inte uttala mig om jämförelsen med att man inte tar bort benen. Lite långsökt låter det nog..
  Men jo, du har nog rätt. Hornen tas bort så att djuren inte ska skada varandra eller skötarna.Korna har en stark rangordning, deras sammandrabbningar kan ibland se ganska våldsamma ut. ( Jag har en video från i somras då två kor ”strider” med varandra, ska försöka komma ihåg att lägga upp den). Speciellt under sådana här tillfällen, är risken stor att korna skadar varann om de har hornen kvar.
  Om det är så att man köper in kor med horn, så sågar man av hornen för att uppnå samma resultat som med brännandet. Både brännandet och sågning av hornen sker i vår ladugård under bedövning och smärtlindring, så djuren ”plågas” inte av den proceduren.
  Man brukar nog också avhorna djur i en båsladugård. De kan även där oavsiktligt skada skötaren om de t.ex. viftar till med huvudet.