21 december, 2010 av Sonja

Dussinet fullt

Man vet inte om man ska skratta eller gråta mera; nu har vi fått 12 tjurkalvar på raken..! Om man vill se något positivt i det hela, så kommer vi ju inte att ha några direkta problem med att fundera vilka ungdjur vi ska sälja och vilka vi ska hålla kvar. Dessutom kommer vi ju att ha mycket luftigt i boxarna, då vi inte har så många kvigor att föda upp. 😛

Där tar det positiva slut. Av dessa 12 tjurar, är 4 efter samma far (Facet) . Då det nu sedan ännu har råkat sig som så, att flera av dessa tjurar har kommit från sådana kor/kvigor som vi faktiskt skulle vilja ha en efterkomma av så kan man lugnt konstatera att det harmar. Men inget kan man göra, i något skede byter det om och det börjar komma kor igen.

Med detta är (eller torde vara) alla årets kalvningar avklarade. Följande som ska kalva är ”min” Vilma, hennes beräknade dag är den 4 januari. Men visst har det hänt sig förr att de kalvat i förväg, så hon kan komma med en nyårskalv. De två senaste åren har vi haft kor som har kalvat på nyårsaftonen, så få nu se om Vilma lyckas fortsätta den traditionen.

2 svar till “Dussinet fullt“

 1. Bitte Westerlund skriver:

  Hej
  Kan du kort berätta vad du gör med all råmjölk?
  Får man ens sälja råmjölk i Finland?
  Frågar apropå att jag såg en blogg om att kalvdans börjat bli populärt på gourmetkrogarna i Sverige

 2. Sonja skriver:

  Hej!
  Största delen av råmjölken går till kalvarna. Ibland tar vi av den själv och tillreder t.ex. just kalvdans.
  Det är nog fullt möjligt att sälja råmjölken, antingen direkt till kunderna eller till butikerna.Det finns inte i alla butiker, men vissa större matbutiker säljer nog av den. Om man säljer så måste man i alla fall ha en s.k. direktförsäljningskvot och förmodligen också ett hygienpass. Vilka andra krav angående hygien(lagring,kylning och transport) det finns kan jag tyvärr inte svara på, men självklart ska råmjölken hålla samma ”klass” som den vanliga mjölken.