Sådärja

Nu börjar vi ha läget under kontroll; Huset är städat, julgranen är pyntad och även kossorna har fått sin egen gran till ladugården. Skinkan lade vi i ugnen för en timme sedan, så den torde vara färdig då vi stiger upp på morgonen. Det är nog bland det bästa på julen då man stiger upp och känner doften av den nygräddade skinkan. Mums! 🙂

Djuren kräver självklart sitt även på julen. De ska mjölkas och matas, boxarna skrapas och torvas men vi brukar nog göra endast det nödvändigaste. På så sätt kan vi också fira julen i lugn och ro.

Men nu är det nog dynan som kallar, tack och gonatt!

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!