Gastkramande natt

Det var kallt i natt -28,1 visar min väderstation men termometern visade under -29 grader. Det har varit en natt med brandungar och elproblem på flera håll. Och vår panna slocknade litet före klockan fyra på morgonen enligt mätsystemet. Jag har inte ännu något larm (bara i planerna) så jag märkte det först på morgonen vid åttatiden då jag läste eposten. Mätsystemet skickar nämligen larmpost då temperaturen går under en viss gräns (eller över en annan gräns).

Flis skall torkas ! Det var nämligen den fuktiga flisen som frusit i behållaren och bildat valv. Men det var inte så farligt – värre hade det varit om pannan slocknat och sedan flisen fallit ned och matats in i pannan tills den sprängde sönder nånting. Jag har en termostat som skall stänga matningen om pannan blir kall men den har gått sönder och reservdelarna kommer först om nån vecka.

I förrgår tog jag bort golvlisten och hittade elledningar som gnagarna ätit bort isoleringen från så trådarna låg bara. Det är verkligen farligt för om det blir kortslutning så kan spånorna ta eld. Det var bättre förr då man använde s.k. kuloledning med ett metallskal som gnagare inte kan bita igenom. Jag tror nog det blir kuloledning i framtiden. Men då man bygger kommer man inte alltid att tänka på gnagare och vad de kan ställa till med.

Att bli utan el och värme en så kall natt är minsann inte roligt. Men värsta av allt är faran för brand. Det var säkert mången som gick brandvakt förra natten. Enligt statistiken så ökar antalet eldsvådor i december mångfalt. Åtminstone skall man se till att släcka alla levande ljus ordentligt.

Men nu blir det varmare igen och värmen fungerar så God Jul bara …

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

5 reaktioner till “Gastkramande natt”

 1. Livsfarligt! Trodde det alltid att det satt ett mekaniskt överlastskydd på flismatare, typ smatterkoppling.
  På min anläggning som är gammal har jag motsatt problem. Slocknar elden kommer den att mata in flis till dels förugnslocket öppnar sig och dels ett annat lock. Man kan då bara hoppas att inte hela högen som bildas på golvet börjar brinna…

 2. Torka flisen, hur ska du göra det? Såg något tidigare att du hade en spannmålstork driven med en motor, ska du torka där och hur får du flisen därifrån?
  Är själv i behov av flistork för att få rätsida på flishanteringen, och ett litet mellanlager utanför källaren.
  I Hedemora är det kallt, mellan -25 & -30°, utom när det dyker upp moln på himlen, då hamnar tempen på typ -18, och det är ju behagligt och bra.

 3. På den gamla flismataren fanns det en brytpinne men där var behållaren på bara 500 liter och då pannan blev full av obrunnen flis så knuffade den bara flismataren bakåt (den stod på hjul). Det var ju inte så roligt att skyffla upp 500 liter obrunnen flis blandad med aska men det hände inget värre. Nu kommer det att finnas 10 kubikmeter flis i lagret så det gäller att ha fungerande brytsystem. Nå, termostaten fungerade bra tills den gick sönder. Nu har jag beställt reserv så jag kan byta direkt nästa gång den slutar fungera.

  Krafterna i skruven är annars väldigt stora så någon liten brytpinne håller inte – det har jag försökt med. Bäst är det om elden inte slocknar fast man kan aldrig lita på det om till exempel strömmen är borta i flera timmar …

 4. Flisen torkar jag i kalluftstork. Förr hade vi en gammal spannmålstork i ett uthus men från och med i år torkar jag flisen i den nya kalluftstorken där jag kan använda antingen den gamla dieselmotorn eller elfläktarna (beroende på oljans och elens pris). Det är väldigt lätt att torka flis. Med en ganska liten fläkt så torkar man den på en vecka (i juli) nästan oberoende av vädret. Luften går mycket bättre genom flis än genom spannmål.

  Just nu kör jag med frontlastare flisen direkt från den nya torken. Det är en körbar s.k. östgötatork. Se

  http://www.bondbloggen.fi/2010/11/ritningar-for-nytorken/

  Litet problem är det då jag har kedjor på bakhjulen så jag måste ha plankor utanpå plåten för att våga köra in i torken. Men i framtiden skall flisen skuffas ned i flislagret bredvid torken (till höger på ritningen) och då är det lättare att köra den därifrån till mellanlagret (på 10 kubikmeter).

  Jag vet att det i Sverige är vanligt med förugn men jag är livrädd för kolmonoxiden. I tidningen Land var det för någon vecka sedan en artikel om en som höll på att dö då han förgiftades av kolmonoxid (som är luktfri). Vi har för det mesta bara skruvmatare som för flisen direkt in i pannan där den brinner i ett brännhuvud.

Kommentarer är stängda.