Köldskador in spe

Trots att vi här på kusten fått bara en bråkdel av den snö Ni har i södra Finland (mätte just på gräsmattan, det är ca 25 cm), så har vi haft köld så det räcker och blir över. Köld är något som jag verkligen har respekt för eftersom det är då som vårt behov av tillförlitlig teknik ställs på sin spets. Ett strömavbrott i minus trettio grader skulle få konsekvenser som är svåra att överblicka bara efter någon timme. En sak är egna livhanken, den bör gå att hantera med eld i spisen eller att åka ut och köra bil. Värre är allt som skulle frysa sönder. I det lilla rum som jag har värme i därute finns frostkänsliga varor, närmast växskyddsmedel, för kanske 5000 euro plus vattenmätaren och rören. Ett längre elavbrott skulle kunna spräcka rören i huset med nästan oöverskådliga följder. Det är egentligen fruktansvärt att tänka på sårbarheten hos den moderna människan och hur innerligen beroende vi är av en fungerande eltillförsel.

El kan man förstås åstadkomma med generatorer men det är ju ingenting man skaffar bara ifall om att. Det rör ju sig om ganska dyra grejer och dessutom det Moment 22 att traktorn inte startar utan eluppvärmning och så står man där i alla fall. Om man inte gör som Homer Simpson och använder en elfläkt till att driva vindkraftverket förstås. Jag äger en liten generator, men den ger bara 1200 watt så det enda man gör med den är att koka kaffe i nödfall. Någon värmare av mått orkar den inte dra.

Nu har vädret svängt och blivit snöfall och vind istället. Inte riktigt lika livsfarligt förstås, men nu är istället risken för strömavbrott större i och med blåsten.

Vintertid blir man aldrig nöjd med vädret, tyvärr

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!

5 reaktioner till “Köldskador in spe”

 1. Men du tar bara den lilla generatorn och värmer upp traktorn först :-).

  Jag har funderat på generator eftersom pannan stannar utan ström men vi har haft så korta avbrott att det inte känns nödvändigt. Fast sedan då det blir ett långt avbrott så är det för sent att skaffa generator …

 2. Det finns enkom kylarvätska att blanda i värmesystemet, då fryser åtminstone inte de rören sönder fastän pumpen och pannan står.

  Jag har också funderat på något sorts reservsystem för att få pannan att gå vid strömavbrott, men det har stupat på kostnadsförslaget.

 3. Jag har funderat lite i samma banor. Vi har sällan desto längre elavbrott i våra trakter, men å andra sidan vet man ju aldrig när det stora avbrottet kommer.

  Det jag absolut borde klara är vattnet åt korna (3 koppar på 100 W), cirkulationspumpen till vedpannan, en motorvärmare och lite allmän belysning. Skulle strömmen vara borta en vecka i sträck kan man ju inte direkt begära att livet skall rulla på som vanligt, en reservgenerator behöver inte klara ALLT som man har påkopplat till vardags.

 4. Nisse: Det där med dubbla generatore har jag också tänkt på, men det börjar nästan bli överkurs. Det längsta strömavbrottet jag kan minnas är fem timmar och det inträffade en vinterdag utan extrema väderförhållanden, så vi är VERKLIGEN bortskämda med bra elöverföring och snabba reparationer.

 5. Jag har haft växthus i 30 år och varit utan genenrator kanske halva tiden och sen jag skaffade en 20kw,are har jag inte behövt använda den fören i sommras när åskan slog ner i transformatorn. Nog har strömmen varit bort några gånger men inte så länge att jag hunnit sätta igång generatorn. De sköter sig bra Fortum killarna men så kostar det nog också.

Kommentarer är stängda.