28 december, 2010 av Mats

Snöröjning

Till vintern hör ofelbart snöröjning, åtminstone på våra breddgrader. Vägen in till gården skall hållas öppen och även en del av gårdsplanen och körvägar runt byggnader behöver hållas fria. Är man riktigt nitisk kan man också hålla öppet längs de stråk man kör foder och virke, men det börjar nästan bli lite överkurs.

Redskapen för snöröjningen är mångahanda, hos oss kör vi med en gammal snöslunga. “Gammal” är sagt i ordets riktiga bemärkelse, det handlar nämligen om en prototyp från Wärtsiläs maskinfabrik som i tiderna fanns i Jakobstad. Slungan är tillverkad nån gång i slutet av 70-talet och kom aldrig i produktion, åtminstone inte då. Som jordbrukare klarar man sig egentligen bra med ett schaktblad eller snöskopa i frontlastaren, men slunga har också sina fördelar. Är det en riktigt snörik vinter har den en stor fördel i att den kastar snön långt från vägen och hindrar på så sätt vallarna vid vägkanten att bli alltför stora och hårt packade.

Slungandet hör till min pappas favoritsysselsättningar vintertid, så “slungtraktorn” har stationerats hos honom för att vara nära till hands för snabba utryckningar. Själva slungandet är, åtminstone med den nyckfulla dam vi använder, något av en konstform. Körhastighet och rotationshastighet på slungan skall anpassas enligt snömängd, snökonsistens, underlag, månens faser, allmänna konjunkturläget och jag vet inte vad.  Kanske det var därför den inte kom i produktion… Men när man hittat rätt läge är det riktigt trevligt att röja snö, man ser ju tydligt vad man får uträttat och det är alltid kul.

4 svar till “Snöröjning“

 1. Ola skriver:

  Det är fult att tala illa om de döda, men frågan är ifall inte mycket av det som tillverkades på tunnplåtsverkstaden i Permo precis som din snöslunga borde ha lämnat på prototypstadiet.

 2. Mats skriver:

  😀 Trots att jag brukar stoltsera med att vara lokalpatriot är jag benägen att hålla med dej, Ola. Wärtsiläs sortiment av lantbruksmaskiner var till vissa delar inte direkt nån höjdpunkt i den finska industrins utveckling.

  Vågar jag gissa att din svala hållning till Jakobstads Mekaniska grundar sig på att ni äger/ägt en Wärtsilä universalvagn? Min erfarenhet är att många är skeptiska till Wärtiläs maskiner, men de som haft en gödselspridare är direkt hätska. 😉

 3. Nisse skriver:

  Problemet för oss är att vi har en massa hus så en slunga är ganska oanvändbar. Först måste snön dras bort så den inte slungas direkt mot husväggarna.

  Men i år har schaktbladet inte varit bra då snön inte packas under hjulen så man gräver lätt ned traktorn då man skall backa. Och att svänga schaktbladet och backa tar en väldig massa tid. Plus att det är svårt att hålla schaktbladet på rätt höjd då marken inte alls är frusen.

 4. Kalle skriver:

  Stödhjul till schaktbladet och snöskopa i frontlastaren. Oslagbart om man inte har långa vägar. Då behövs en snöslunga (antar jag)