6 januari, 2011 av Nisse

Skogsarbete

I december började jag med skogsarbetet men så blev det en massa snöarbete och det ena och det andra. Men i går såg jag över Belarusen och nu skall det ”pradajjas til” (sättas igång på allvar). Det blir troligen lika roligt som i fjol med den myckna snön. Då man fäller så försvinner trädet i den mjuka pudersnön och man måste fiska upp det med lastaren förrän man kommer åt att kvista det. Det går inte fort framåt på det viset.

Traktorn var annars i skick men fläkten hade frusit fast och utan fläkt ser man ingenting på grund av imman på rutorna. Den fina pudersnön söker sej in i fläkten och hindrar den från att snurra. Men en behandling över natten med värmefläkt fick igång den igen. Jag blir nog tvungen att täcka över luftintaget i framtiden men det kan komma in snö också då man kör i skogen för träden är nu fulla av snö. En ordentlig blåst (men inte storm) skulle vara ganska bra för att få ner snön. Annars kommer den nog ner då man fäller men då får man allting i nacken.

Vädret är just nu riktigt fint med litet minusgrader och uppehåll men tyvärr så lovar prognoserna varmt och mera snö. Absolut inget man vill ha. Minus tio grader är ganska lämpligt för är det varmare blir man svettig i skogsarbetet. Och snö har vi minsann tillräckligt av redan.

Jag fortsätter huggandet där jag slutade i fjol. Blåsten hjälpte till litet i höstas och fällde två stora granar men vi hade inga större stormfällningar här. Snön har inte heller knäckt så många träd men mera snö och blida kan ställa till mycket elände för det finns rejält med snö uppe i träden.

Dagarna är ännu korta men konditionen är också usel så det kan vara bra att börja så där småningom. Efter en dag i skogen brukar man slockna ganska snabbt då man kommer hem och in i värmen. Men jag trivs ute i skogen trots all snö.

Etiketter:

2 svar till “Skogsarbete“

  1. Matts skriver:

    Det brukar vara så att man lider mer av dåligt ”skogsväder” hemma i stugan än när man har kommit sig till skogen och börjat jobba.

  2. Nisse skriver:

    Det stämmer. Nutida skogskläder är så bra att man knappast lider av dåligt väder mera – möjligen om det är för varmt.

    Men de är ganska dyra och nu måste jag inhandla en sats igen. Jag räknade idag att jag har sju par skogsstövlar men nästan hälften har hål. Den plast de numera använder blir fort murken och är ganska dålig. Förstås kan man använda stövlar med hål i så länge det är kallt men nu har vattnet i dikena inte frusit under snön …