Den jordnära virtuella världen

Ända sedan jag var liten valp har det cirkulerat en framtidsskröna på hemmanet. Det bör vara runt en miljon gånger som jag hört meningen “tänk när Ni inte längre behöver vara med på åkern utan kan sitta vid köksbordet och traktorn kör själv på åkern”

Det där har man förstås alltid tagit med en nypa salt, men faktum är att GPS tekniken faktiskt gjort det hela möjligt. Helt har man ännu inte kunna stiga ur traktorn, men GPS för åkerbruk finns redan som ett behändigt hjälpmedel, både för att kunna hålla raka linjer tex vid besprutning, men också för exaktgödsling där GPS en håller reda på var nånstans åkern behöver mera eller lite mindre gödsel. Det senaste inom den tekniken är att GPS en tar helt över styrningen av traktorn och som teknikbonde kan man koncentrera sig på hur arbetsmaskinen funkar och låta satelliterna styra själva traktorn.

Inget av det ovanstående har ännu inträtt på mitt hemman och kommer inte heller i första hand. Jag föredrar att tänka själv.  Däremot har den virtuella världen landat i en annan form.

Häromdagen hittade Lovisa ett bonde-spel på nätet. Jag medger gärna att det finns rätt mycket “vet-farbror-om-att-farbror-börjar-bli-insnöad”-varning över mig och datorspel, men jag hade trott att alla datorspel går ut på att mörda ihjäl varandra, eller -ännu konstigare- spela fotboll.

Döm om min förvåning när jag upptäckte att Lovisa var i färd med att handla en ny såmaskin för att kunna så en åker och få pengar. Detta gjorde tom en dataspelsoskuld som mig ivrig. Och verkligen, spelet var nog så nära verkligheten som man kan komma. När man satte sig i traktorn (visserligen en John Deere, men det gick bra i alla fall) så var det nästan som om man satt bakom traktorratten i verkligheten. Jag är helt säker på att om någon placerat någonting dylikt i famnen på mig när jag var sju år hade jag aldrig gått därifrån mer, utan där hade jag suttit fast resten av barndomen.

Men OM, jag säger bara OM det skulle kunna göra barnen intresserade av jordbruk, då skall jag omvärdera allt jag sagt om dataspel. Och det är inte lite!

Vy bakom ratten i den virtuella jordnära världen

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!

9 reaktioner till “Den jordnära virtuella världen”

  1. Farming simulator kan man mycket väl fastna vid fastän man har barndomen bakom sig….. Psst igen, beställ från t ex cdon.fi.

  2. Hmm, detta verkar intressant för en wanna-be bonde som jag… Kanske man borde ta en titt? 😉

  3. Visionen är väl att bönderna skall sitta på sina kontor i stan och styra sina jordbruk därifrån?…

  4. Åtminstone i utbildningen av skogsmaskinsförare använder man såna här simulatorer i undervisningen. Det är mycket billigare att välta en virtuell skogsmaskin ett par gånger än att välta en riktigt. 🙂

    Däremot tror jag inte att de gjort sitt intåg i lantbruksutbildningen ännu.

Kommentarer är stängda.