21 januari, 2011 av Mats

Hej, mitt vinterland…

Snön börjar bli knädjup även i mina trakter och det gör hemkörningen av rundbalar allt mer intressant. Främst för att kärran måste skyfflas ren från snö och is mellan varven, hal plast på isigt flak är ingen bra idé ur trafiksäkerhetssynpunkt. Därefter blir följande intressanta moment att ta sej fram genom all lössnö. Knädjup snö är tillräckligt för att traktorn skall få jobba lite, speciellt då det byggs upp en rejäl snövall framför framaxeln. Med fyrhjulsdrift och aktiv användning av differentialspärren har det hittills gått rätt bra, men jag har för säkerhets skull börjat köra ett tomvarv till balhögen och ut på vägen igen för att öppna upp spåret innan jag lastar på balarna. Att både dra ballass och packa snön framför sig kan bli lite för mycket på en gång.

Något besvärad måste jag också medge att det snart börjar bli lite osäkert om jag hittar alla balar. Speciellt på ställen där snön tenderar att driva täcks balraderna rätt effektivt. Hittills tror jag dock inte att jag missat nån, men våren lär ju utvisa hur det ligger till med den saken.

Jag är något osäker på om det beror på Casens tonade rutor eller nåt synfel hos mej, men jag har faktiskt svårt att bedöma avstånd då marken blir helt snötäckt och diken, buskar och andra landmärken försvinner. Toningen suddar bort alla små ojämnheter i snötäcket och det känns som om man rörde sig på ett obestämbart område med obestämbar yta. Lite som att gå på vatten eller i luften, en lätt obehaglig känsla på nåt vis.

Fast säga vad man vill, vackert är det.

3 svar till “Hej, mitt vinterland…“

 1. Johan S skriver:

  Ett tips till den här säsongen, en tremeters granruska i ändarna av balraderna lär räcka. Alltså före tjälen och snön kommer.

 2. Mats skriver:

  Det hade verkligen varit på sin plats med nåt sånt! Jag har lite problem med kajor på vissa skiften och där har jag ”fågelskrämmor” som nu underlättar att hitta balarna, men det är ju bara på de skiftena. (http://www.bondbloggen.fi/2010/06/midsommarstanger/)

  En hitec-variant kunde vara att markera dem med GPS och leta upp dem m.hj.a koordinaterna. Lite agri-geocaching. 🙂

 3. Nisse skriver:

  Jag har också haft problem med vägarna över åkrarna. Då yrsnön blåser över åkrarna så är allting jämnt och vitt och man kan köra rakt i diket eller utfallet om det inte finns käppar – och käppar tänkte man inte på i tid.

  Man måste hänga ut genom dörren och ibland stanna för att hitta vägarna.