Dränkbar mobiltelefon

Mobiltelefonen är ingen yuppienalle i skogen. Den är livsviktig. Händer det nånting så måste man kunna ringa efter hjälp. Jag har avverkat en hel del mobiler som varit mer eller mindre hållbara. Den senaste Z710i var inte speciellt konstruerad för skogen men klarade sej ganska bra i alla fall. Men då den började stänga av sej fem gånger per dag så blev det att köpa ny.

Så i går fick jag den nya Samsung Xcover 271 som har täthetsklass IP67, dvs. den skall klara en halv timme en meter under vatten. Och det är inte omöjligt att det händer om den tappas i ett dike i skogen. Annars också blir den våt både utifrån och inifrån i fickan på skogsblusen. Skogsarbete betyder hårda bud för mobilen. Förut har det bara funnits en svindyr Sonim – de flesta tillverkare har inte haft några arbetstelefoner alls. Och en fjantig citytelefon är helt värdelös i skogen.

Eftersom telefonen kom i går så har jag inte hunnit testa den än. Bara så mycket att jag fått den att fungera. Viktigast var att få Blåtandsörpropparna igång, dvs. trådlös överföring till hörlurar under hörselskydden. Annars hör man inte då telefonen ringer. Det är knepigt att hitta bra hörlurar som fungerar i skogen. De dyra Blåtandshjälmarna tänker jag inte köpa eftersom jag inte vill ha dem i traktorn på sommaren. Mina öron är så konstruerade att inga öronproppar hålls i dem. En tid slaktade jag vanliga hörlurar och monterade dem i hörselskydden men då sitter sladden fast i hjälmen.

Sladden till hörlurarna är också ett elände. Den fastnar i allt fastän man sätter den under halsduken. Och svänger man på huvudet så ramlar öronpropparna ut. Hoppas någon snart hittar en lösning som fungerar. De nuvarande gör det inte.

Mobilen köpte jag från Tyskland eftersom den var mycket billigare där – frakten inberäknad. Nu har jag ingen bokstav å men det gör detsamma för jag skriver sällan SMS. En massa andra specialtecken finns där nog. Och så kan jag skriva på turkiska ifall det behövs (jag jobbade faktiskt en sommar i Turkiet på Ankaras radio och TV och kunde prata litet turkiska – men det börjar vara glömt).

Jag gillade skarpt den vikbara mobil jag haft förut. Den nya är inte vikbar och man måste slåss med knapplåset hela tiden vilket jag inte behövde göra förut. Små saker blir stora då man råkar ut för dem hela tiden. Den förra hade å andra sidan en eländig kameraknapp som man tryckte på varje gång man skulle öppna den. Så jag hade tusentals foton av mitt pekfinger som vanligen var framför objektivet. Kamera skall det inte alls finnas på en telefon. Inte heller en massa annan smörja.

MP3-spelare får det nog finnas. Jag laddade just in alla mina CD-skivor med 60-talspop (Beatles och Swinging Blue Jeans osv.). Jag har väl ett tusental popbitar så det är bra att minneskortet nu är 8 Giga. Det livar upp sågandet då man hör på Hippy, Hippy Shake och Twist and Shout.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

4 reaktioner till “Dränkbar mobiltelefon”

 1. Har du provat att hålla propparna i öronen med sk. öronband som ungar med kroniska öroninflammationer brukar använda i simhallar (fås på apotek)? Själv har jag ett lättare svettband köpt i en sportaffär som också håller ganska tätt men tål svett och ändå känns torrt hela tiden!

 2. Jag måste slå ett slag för Peltors Bluetooth hörselskydd. Dom är visserligen värdefulla men kostar ändå inte mer än en lite dyrare mobiltelefon. Dom är helt enkelt superba både på in- och utgående kvalitet och ingen jag nånsin har talat med har trott att jag suttit tex på tröskan när dom ringt, för det lär vara dödstyst i bakgrunden.

 3. Problemet är att jag inte kan ha dem i skogen. Och det är mer tid jag behöver dem i skogen än på åkern.

  Men jag skall kolla med öronband :-).

 4. Roligt att höra att åtminstone någon är nöjd med sina Peltor Bluetooth-hörselskydd, för i mitt fall slutade nämligen det senaste försöket med att jag returnerade hela klabbet och hävde köpet, det gick helt enkelt inte att “para ihop” lurarna med min Samsung-telefon.

  Jag var redan i förväg rätt skeptisk , för fastän Peltor nog gör bra hörselskydd, så att döma av lödjobbet på åtminstone den av deras elektronik jag råkat ut för tycks personalen på den monterings-avdelningen bestå av synskadade 7-åringar som första gången i sitt liv höll i en lödkolv i går.

  Själv använder jag, och har i många, många år nästan dagligen använt flere exemplar av deras FM-radio -försedda hörselskydd, (närmast för att det egentlien inte finns några andra bra alternativ på marknaden), men otaliga är också de gånger jag varit tvungen att reparera elektroniken i dem, både i mina egna lurar och åt många kollegor, vänner & bekanta som dragits med samma problem i sina radiolurar…och nästan utan undantag handlar det om usla lödningar.

  Med tanke på att Peltor ju också tillverkar rena “proffsgrejor”, åt tex. flyget, så begriper jag inte hur dom täcks släppa ut sånt skräp på marknaden, det är ju litet som att kacka i eget bo.

  Men får man vara nyfiken och fråga vilken Peltor-modell Kalle använder, jag provade M2RX7AWS4, dvs. ALERT-versionen, den som förutom Bluetooth har sånt bling-bling som “aktiv medhörning”, FM-radio och line-input, men det finns ju nog också tex. den mera strippade rena proffsversionen MT53H7AWS2 som kanske är bättre på det där med Bluetooth?

Kommentarer är stängda.