23 februari, 2011 av Mats

Kalvförsäljning

På tisdagen sålde jag första gruppen av höstens tjurkalvar till förmedling. Helst skulle jag leverera alla på en gång, men åldersspridningen är lite för stor för att de skall passa i samma omgång. Det innebär att kalvbilen får ärende hit igen om nån månad, men det kan inte hjälpas.

Innan bilen kom föste jag in kalvarna i en lastningskätte som jag monterade upp av lättgrindar. Lättgrindarna underlättar arbetet med djuren markant, speciellt när man jobbar ensam. Man kan fånga in, avskilja och styra djur nästan hur man vill bara man riggar grindarna på rätt sätt. Just de grindar jag har är tillverkade nånstans i det forna östblocket. Kvaliteten är väl inte direkt nån höjdare och materialtjockleken är i konservburksklassen, men trots det är de en av de bästa investeringar jag nånsin gjort.

Lastningen gick rätt bra så när som på tjuren Herrman som blev skrämd när han hörde råmanden från de främmande kalvar som redan fanns i bilen. Han fick panik, stångades, sparkade och tvärvägrade gå in i kalvbilen. Chauffören konstaterade att vi gör klokast att inte driva på honom utan istället låta honom varva ner. Redan efter att vi låtit honom vara för sej själv  någon minut var han märkbart lugnare och började t.o.m. tycka att den där konstiga bilen var lite spännande och rent av intressant. Resultatet blev att han nästan självmant gick in i bilen i god och städad ordning.

Efter lastningen är det dags för pappersexcersis. Att fösa djur kräver gammalt hederligt djuröga, att sköta pappren är däremot hitec. Trafikantens kontor består av dator, streckkodsläsare, övervakningskamera för att hålla ett öga på djuren och annat kul. Han kollar att de kalvar vi lastat är samma som jag anmält, för in deras vikter i systemet och printar ut en forsedel åt mej. Sen är det tack och hej och grabbarna ger sig av ut på vägarna.

7 svar till “Kalvförsäljning“

 1. Sonja skriver:

  Från en mjölkgårds synvinkel har kalvförmedlingen gått ganska trögt i den här delen av landet. Vi fick igår iväg 6 st tjurkalvar,allt från sådana som var födda i mitten av december till två som var födda i slutet av januari. 3 blev kvar, en som var för lätt och två som var i fel ålder.

 2. Anonym skriver:

  Mats,i vilken ålder var kalvarna?

 3. Mats skriver:

  De var födda i början av augusti.

  Kalvförmedlingen går enligt mitt förmenande hyggligt bra. Så här rakt ur minnet väntade jag väl en dryg vecka från anmälning till beräknad avhämtning. Visserligen blev avhämtningen uppskjuten p.g.a. kölden, men det var ju en annan sak.

 4. Anonym skriver:

  Vad får du ungefär för pris för en kalv?

 5. Mats skriver:

  Det varierar med vikten. Slakteriet jag sålde till betalar dessutom tillägg för höstfödda kalvar. De som reste iväg var mellan 240 och 310 kg och borde ge mellan 800 och 1000 spänn/st om jag inte misstar mej. Det är alltså priset på tjurkalvar, kvigkalvar har jag inte sålt på länge så där har jag inte koll på nivån.

 6. Anonym skriver:

  Far dom till liv el slakt?

 7. Mats skriver:

  De går till förmedling, alltså till liv.