Allt rullar på

Dags för en liten lägesrapport från Heisala. 🙂 Sedan dess som jag senst skrev här, har det inte skett några större förändringar i invånarantalet, vare sig i ladugården eller hemma hos oss. En kokalv har kommit till världen och två kossor löste ut sin enkelbiljett till Pemar. Ja faktiskt, jag tänkte nästan glömma att vi blev av med 6 st tjurkalvar förra veckan, några finns ännu kvar men det lättade betydligt på “trycket” då så många flyttade på en gång.

Idag är det dags att trimma klövarna inför den kommande våren och sommaren, Manikyr-Mats har alltså kommit på besök.

För min del kan jag konstatera att den här sista tiden nog är till för att vänja sig med/vara nöjd över att den långa väntan snart är förbi. Övergången från att tidigare ha jobbat fysiskt nästan varje dag, till att tycka att det är en stor prestation att gå en knapp kilometer har inte varit direkt enkel. Men å andra sidan ser ju nog kroppen till att man får ta skeden i vacker hand och medge att man inte orkar längre, vilket ju inte är meningen heller.

Det att vi har duktiga avbytare har givetvis underlättat saker och ting. Efter en “lite mindre duktig” person som inte var direkt långvarig här, har vi nu två avbytare som är noggranna och motiverade att sköta sitt arbete så vi (läs jag) kan i lugn och ro överlämna “mitt” arbete åt dem. Detta har nog varit en förutsättning för att jag har kunnat lämna jobbet så bra som jag ändå har gjort.

Vi fortsätter att gå och vänta. För tillfället verkar allt lugnt och så länge vi har isen och isvägen i det skick som den nu är kan jag i lugn och ro hållas hemma tills det är dags. 🙂

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!