Igen snö

För hur mångte gången den här vintern vet jag inte – jag har tappat räkningen. Men det var bara att börja köra upp spår igen i går. Försiktigt eftersom blåsten på fredagen hade täckt in alla gamla spår så man inte såg var vägen gick. Och jag hade redan en gång stort bevär att komma upp på vägen på nytt då jag körde bredvid den.

Före fredagens eländiga snöväder så fanns här fin bilväg. I går var det åtminstone så mycket blidväder att snön packades under hjulen. Utom i skogen där den fortfarande var lös eftersom solen inte kom åt den och det var kallt på natten.

Nu då de stora granarna börjar vara fällda kan man jämföra FÖRE och EFTER på årets hygge:

Ovan 12 januari och nedan 12 mars.

Men det finns hur mycket jobb som helst kvar i skogen ännu. Asparna skall åtminstone bort.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

3 reaktioner till “Igen snö”

  1. Jag skulle gärna se att du skrev ett inlägg om hur du tänker i skogsbruket. Tar du alltid bara bort stockträd, och i så fall alla på ett område. Hugger du någon massaved över huvudtaget. Och hur gör du med röjningar, brunnsröjningar och så vidare. Den där typen av skogsbruk tilltalar mig, men jag blir alltid osäker på vilka träd som skall falla när

  2. Min farsa sade att du skall kolla topparna,de som ser växande ut skall sparas.. Undertryckta och utan tillväxt skall bort. Tror hans resonemang kunde funka ganska bra i plockhuggning. “ser Kalle och Lovisa köra omkring med skogshästen för att plocka ut sina träd” 🙂

  3. Jag har nångång fått mej samma tumregel till livs. Så länge granarna ser spetsiga ut i toppen växer de ännu, när de börjar se mer runda ut har tillväxten avtagit.

    Sen vet jag inte i vilken mån den där regeln är fortstvetenskapligt korrekt och i vilken mån det bara är trams. 🙂

Kommentarer är stängda.