Tre livliga resultat

I fjol somras, i början av juni för att vara exakt, utförde vi embryospolning på två djur. Kvigan Ellen och kon Vada. En del av de embryon som kom, överfördes direkt till mottagarna, medan andra embryon frystes ner.

Alla av de embryon som överfördes direkt “fastnade” inte, om jag minns rätt överfördes sammanlagt 5 embryon. Tre av dem, har nu blivit till fina kokalvar. Alla efter embryon från Ellen.

Först kom Heisala Ihana ET. Hon föddes 6 mars.

Sen kom Heisala Ida ET, som föddes på morgonen den 12 mars.

Till sist föddes Heisala Ilva ET, den 17 mars.

Dessa tre är alltså helsyskon, fastän deras utseende är helt olika. Embryona lades in i mottagarna inom 15 minuter men det tog alltså en och en halv vecka mellan den första och tredje kalvningen.

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!

2 reaktioner till “Tre livliga resultat”

Kommentarer är stängda.