5 april, 2011 av Mats

Vååre i Pedesi

är en klassisk sång i våra nejder. Egentligen är det en dialektal variant på “Vårvindar friska” med lite mer lokala element och ortsangivelser och de senaste dagarna har det verkligen funnits fog för att gå och nynna på den visan. Snödrivorna sjunker ihop tack vare värmen och lite regn med en hastighet är så hög att man nästan ser dem krympa med blotta ögat. Det innebär också att det är läge att lägga i en högre växel med de jobb som skall skötas innan menföret.

Min pappa ha åtagit sig att köra ut veden ur skogen. Skogsekipaget består av vår gamla bakhhjulsdrivna Ford, en Kronos skogslastare från 80-talet och en virkessläde som är ännu äldre. Släden är ett redskap som nästan helt försvunnit ur skogen och ersatts med vagnar, men släden duger när man har liten areal och obefintligt med vägtransporter. Dessutom är släden så lätt att man t.o.m. kan lyfta och flytta den med skogslastaren ifall man inte får den backad dit man vill ha den. Beträffande valet av traktor hävdar pappa att han han helst inte kör fyrhjulsdrivet i skogen eftersom bakhjulsdrivet är mycket smidigare. Ståndpunkten är väl inte helt oomtvistad, men var och en får göra på sitt sätt.

Jag koncentrerar mej istället på att köra ut en del gödsel i hög. I fjol kom jag så sent igång med gödselkörningen att allt fick köras efter snösmältning, men i år kommer jag att hinna få ut en del kubikmeter ännu så länge marken är frusen. Men det börjar bli i senare laget, där jag skottat bort snön har markytan redan börjat tina upp vilket smutsar både traktor och förare. Nån dag skulle jag ännu vilja ha för fekallogistiken, men oavsett om jag får det eller inte kommer huvuddelen av gödseln nog att köras efter snösmältningen även i år.

Ett lite oväntat vårtecken kom när arrendegivaren Max ringde och funderade om en del av mina rundbalar eventuellt stod lite farligt till om vårflödet blir riktigt rikligt. En del balar lagras nämligen rätt nära en bäck och vid riktigt höga vattenstånd kan de faktiskt hamna under vatten, vilket dels gör hemkörningen mer utmanande  och dels kan förstöra fodret. Vi kom överens om att det troligen går bra, men jag skall för säkerhets skull ta en runda i morgon och kolla hur det ser ut. Jag hinner ännu flytta dem till högre mark om det kniper.

En svanflock har också hittat till Östensö vilket påminner om att vi går mot bättre tider. Häärligt.

6 svar till “Vååre i Pedesi“

 1. Filip.N skriver:

  Hur går nytraktorn? Är du nöjd med köpet?

 2. Mats skriver:

  Såhär långt är det en trevlig upplevelse. Riktningsomkastaren är verkligen bra i lastningsjobb och den känns trots storleken smidigare än min gamla 845:a. Visst finns det en del att ännu komma underfund med och jag har ju inte kommit att testa den i dragarbete, men åtminstone ännu ångrar jag mej inte. Fast hugaligen vad mycket sladdar och hydraulslangar den har under hyttgolvet…. 🙂

 3. Kalle skriver:

  Ursäkta, men vad har du för dig under hyttgolvet? Dit brukar man ju ha ärende först när nåt gått sönder

 4. Mats skriver:

  Av nån outgrundlig orsak har österrikarna ställvis lämnat 15-20 cm luft mellan traktorkropp och hytt. Man kan köra utsädessäckar i utrymmet mellan golv och växellåda. Alternativ använda det för studier av slangar och ledningar.

 5. Per-Erik skriver:

  “Som förr om ååre komber ååter vååre blååsand ifrån en varmari zooooooon”

  Är verkligen härligt att se våren anlända nu! 🙂

 6. Nisse skriver:

  Här är det ruskigt, ruggigt och rått väder. Inte det minsta vårkänsla. Jag bara harmar mej över att vintervägen smälter.