Bondspråk

5 dagar lyckades jag hålla mig ifrån Er. I morse upptäckte jag nämligen att det går att uppbringa bildbevis för att det finns ett speciellt språk som bönder använder. Inte precis egna ord, men egen betydelse för vissa meningar.

Den 31 mars stod jag och två andra bönder och funderade över den obefintliga snösmältningen och det faktum att det varit -16 grader på natten. Vi var alla tre rörande överens om att vårbruket blir sent i år. Visserligen påpekade jag snusförnumstigt att det brukar svänga snabbt, men detta tillbakavisades som en omöjlighet i år. Vårbruket blir sent i år. Lite senare på dagen var jag på sjukbesök till Moto-Check och hälsade på min Zetor som är på rehabilitering där. Eftersom vårbruket skulle bli “så sent” i år så gav jag Bengt-Erik ännu längre tid än till första maj som jag tidigare angivit som deadline för när jag vill ha tillbaks den.

Korkbössa!

Så till bildbeviset. Denna dag den 10 april i fjol hade jag ett inlägg på bloggen där jag bifogade en bild på utsikten från mitt skrivfönster. I morse tog jag samma bild igen och kunde bara konstatera att den senheten nog kommit lite på skam.

10 april 2010.

10 april 2011.

Av detta lär vi oss att en bonde absolut inte är att lite på vad gäller gissningslekar om vårens – och höstens – framfart.

Framförallt skall man hålla i minne att meningen “Jag skall inte harva än på två veckor” enligt bondeordboken betyder “jag kanske börjar i morgon”

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!

En kommentar till “Bondspråk”

  1. Morjens! Lite färg på torken sku ju int skada! Menar bara när de andra lidren blänker så fint! 🙂

Kommentarer är stängda.