10 april, 2011 av Kalle

Bondspråk

5 dagar lyckades jag hålla mig ifrån Er. I morse upptäckte jag nämligen att det går att uppbringa bildbevis för att det finns ett speciellt språk som bönder använder. Inte precis egna ord, men egen betydelse för vissa meningar.

Den 31 mars stod jag och två andra bönder och funderade över den obefintliga snösmältningen och det faktum att det varit -16 grader på natten. Vi var alla tre rörande överens om att vårbruket blir sent i år. Visserligen påpekade jag snusförnumstigt att det brukar svänga snabbt, men detta tillbakavisades som en omöjlighet i år. Vårbruket blir sent i år. Lite senare på dagen var jag på sjukbesök till Moto-Check och hälsade på min Zetor som är på rehabilitering där. Eftersom vårbruket skulle bli “så sent” i år så gav jag Bengt-Erik ännu längre tid än till första maj som jag tidigare angivit som deadline för när jag vill ha tillbaks den.

Korkbössa!

Så till bildbeviset. Denna dag den 10 april i fjol hade jag ett inlägg på bloggen där jag bifogade en bild på utsikten från mitt skrivfönster. I morse tog jag samma bild igen och kunde bara konstatera att den senheten nog kommit lite på skam.

10 april 2010.

10 april 2011.

Av detta lär vi oss att en bonde absolut inte är att lite på vad gäller gissningslekar om vårens – och höstens – framfart.

Framförallt skall man hålla i minne att meningen “Jag skall inte harva än på två veckor” enligt bondeordboken betyder “jag kanske börjar i morgon”

Ett svar till “Bondspråk“

  1. Laddarn skriver:

    Morjens! Lite färg på torken sku ju int skada! Menar bara när de andra lidren blänker så fint! 🙂