Kall morgon.

I morse var marken frusen igen och termometern visade -3 grader ännu vid ½ 8-tiden. Passade på medan det var fruset att med bil hämta instruktionsboken till precisionssåmaskin för att kontrollera vilka såskivor som strök med i branden. Själva såmaskin hade senast varit i användning i kyrkbyn och till all lycka hade jag inte ännu tagit hem den för vinterförvaring när det brann men en del tillbehör såsom såskivor för rödbetor, morötter och palsternackor strök med. Kinakålen hade jag sått sist så såskivor anpassade för den fanns kvar i maskin. Skivorna liksom resten av maskin är av italiensk tillverkning så det börjar vara hög tid att få hem nya skivor även om jag tror att det går en bit in i maj innan dom kommer till användning, speciellt om det fortsätter med kalla morgnar.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

3 reaktioner till “Kall morgon.”

  1. Det skulle vara intressant med bilder på såmaskinen och lite information hur allt går till då man sår på friland! Görs arbetsmomenten med traktor eller för hand? Hur sköter man ogräsrensningen med mera…

    Är det lönsammare än spannmål? Hur är det med stöden?

    Allt detta är ny information för mej, även fast jag har någorlunda bra koll över hur en vanlig spannmålsodling skall skötas.

  2. – kommer nog att få svar på sina frågor om – orkar hänga med ett tag 🙂

Kommentarer är stängda.