16 april, 2011 av Mats

Pytar bjärklaka

Idag slog barndomsnostalgin till å det grövsta när sonen och jag hängde upp en flaska för att ”pyt bjärklaka”, d.v.s. samla björksav. Som liten samlade jag litervis av varan, men de senaste trettio åren har det blivit lite skralt med den verksamheten. Tekniken är enkel; man letar upp en björk som ser någorlunda ung och fräsch ut, skär av en kvist och trär på en flaska. Nästan genast börjar det droppa björksav ner i flaskan, låt vara att flaskan nog inte fylls i nån direkt hisnande takt.

Björksaven är lite söt och rätt god, med en lite lustig bismak. Dessutom lär den skall vara ohyggligt hälsosam, bl.a. botar den vårförkylningar. Så om man överlever vintern ända tills saven börjar stiga i björkarna borde man klara livhanken ända fram till sommaren också. 🙂

4 svar till “Pytar bjärklaka“

 1. Nisse skriver:

  He-he, nog har man samlat ”bjärkmjööd” alltid …

 2. Christer skriver:

  joo, kärt vårnöje här med, att ”tapp bjärksaften”. När ett av våra barn skulle skriva uppsats om våren kom den att handla om tappningen av björksav, det var nog inte många på klassen som visste vad det handlade om. 🙂
  Vi tappade till och med för avsalu ett tidevarv. Hade väl i tiderna planer på att satsa lite mera på tappningen då jag har en par hektar björkskog här i närheten men tiden ville inte riktigt räcka till så här inför säsongen.

 3. SirWilhelm skriver:

  Hur länge står sig björksaften utan preparering och hur prepareras den i så fall annat än nedfrysning.

 4. Christer skriver:

  Saven är nog en färskvara, jäser lätt i värmen. Nedfrysning ger också smakförändringar så inte heller det är bra. Lönnsirap är ju en motsvarande produkt, vill minnas att jag har en artikel om den liggandes nånstans.