Pytar bjärklaka

Idag slog barndomsnostalgin till å det grövsta när sonen och jag hängde upp en flaska för att “pyt bjärklaka”, d.v.s. samla björksav. Som liten samlade jag litervis av varan, men de senaste trettio åren har det blivit lite skralt med den verksamheten. Tekniken är enkel; man letar upp en björk som ser någorlunda ung och fräsch ut, skär av en kvist och trär på en flaska. Nästan genast börjar det droppa björksav ner i flaskan, låt vara att flaskan nog inte fylls i nån direkt hisnande takt.

Björksaven är lite söt och rätt god, med en lite lustig bismak. Dessutom lär den skall vara ohyggligt hälsosam, bl.a. botar den vårförkylningar. Så om man överlever vintern ända tills saven börjar stiga i björkarna borde man klara livhanken ända fram till sommaren också. 🙂

Författare: Mats

Jag är 42 år, gift och har en son på nio år. Min fru jobbar som lågstadielärare, så mitt jordbruk är ett enmansföretag. Jag har varit jordbrukare sedan 2001. Innan dess hann jag jobba 6 år som lantbruksrådgivare inom växtodling och ekonomi. Gården har ända fram till hösten 2009 varit en mjölkgård, men numera bedriver köttproduktion med dikor och en del växtodling. Det är känslosamt att lämna en produktionsform som funnits på gården i generationer, men samtidigt spännande att ge sig i kast med något nytt och lite obekant. Tanken är i första hand att sälja kalvar vidare till specialiserade uppfödare, i framtiden kan också egen uppfödning komma i fråga. En riktigt intressant tanke är att själv slakta och sälja köttet direkt till konsumenter, som jag börjat testa i liten skala. Växtodlingen har bedrivits ekologiskt sedan 1995 och husdjuren sedan 2010. Ekoodlingen passar gården rätt bra och gör enligt min mening produktionen lite mer spännande. Spänningen är visserligen på gott och ont, går det bra är det extra kul men går det åt pipan svider ordentligt.

4 reaktioner till “Pytar bjärklaka”

  1. joo, kärt vårnöje här med, att “tapp bjärksaften”. När ett av våra barn skulle skriva uppsats om våren kom den att handla om tappningen av björksav, det var nog inte många på klassen som visste vad det handlade om. 🙂
    Vi tappade till och med för avsalu ett tidevarv. Hade väl i tiderna planer på att satsa lite mera på tappningen då jag har en par hektar björkskog här i närheten men tiden ville inte riktigt räcka till så här inför säsongen.

  2. Hur länge står sig björksaften utan preparering och hur prepareras den i så fall annat än nedfrysning.

  3. Saven är nog en färskvara, jäser lätt i värmen. Nedfrysning ger också smakförändringar så inte heller det är bra. Lönnsirap är ju en motsvarande produkt, vill minnas att jag har en artikel om den liggandes nånstans.

Kommentarer är stängda.