22 april, 2011 av

Fira påsk i pannrummet.

Igår (läs onsdag ty jag vill inte hinna få inläggen klara innan midnatt) körde jag igång flisvärmecentralen igen efter återuppbyggnaden. Satt halva natten och förmiddagen i pannrummet och justerade luft- och inmatningsmängderna, däremellan försökte jag få igång telefonmodemet för sändning av alarm. Hade ingen telefonrobot på den förra stokern men för att höja säkerheten har jag nu kompletterat anläggingen med ett dylikt. Nu är finska maskintillverkare inte direkt kända för att göra utförliga installations- och bruksanvisningar och i detta fall fanns inte ett ord nämnt om ibruktagandet av modemet.
Jag är väl inte direkt nåt tekniskt geni men brukar med lite envishet få igång det mesta men nu gick jag bet på uppgiften. Blev tvungen att via e-post och slutligen ett samtal rådfråga stokerföretagets elektronikexpert. Inte heller han förstod problemet, hur vi än försökte kunde vi inte få in sista siffran i de telefonnumror som modemet skulle ringa upp vid alarmtillbud. Min knaggliga finska fick honom att fråga mig om jag eventuellt hade svensk text i displayen. Och det hade jag för det hade jag också beställt. Detta förklarade också problemet till varför jag inte fick den trettonde siffran inmatad. Sverige har ju bara två siffror i landsprefixet mot tre för Finland så därför var modemet programmerat för tolv siffror. Programeraren hade tydligen utgått ifrån att en svensk version levereras till Sverige. Då jag utryckte min oro för att låta fliseldningen arbeta utan fungerande alarm och sade ”att det blir väl till att sova i pannrummet över helgen” svarade han att de tydligen blir till att ”fira påsk i pannrummet” 🙂
Så Glad Påsk önskar jag Er från pannrummet 😀

Ett svar till “Fira påsk i pannrummet.“

  1. Nisse skriver:

    Nåjo, det är inget ovanligt precis. Jag har satt många nattetimmar på att pyssla med ”panno”. Nu börjar det gå an då jag har satt ett övervakningssystem så jag kan följa med vad som hämder över nätet – varifrån som helst. Titta på

    http://www.bondbloggen.fi/2010/04/dataaldern-pa-bos-sestu/

    där finns också en länk till mätsystemet. Billigt och bra.