9 juni, 2011 av Mats

Mindre modiga män

är utmanare på Vega-listan den här veckan, men en mindre modig man figurerade också i min ladugård häromdagen.

Inför betessläppet lät jag korna komma ut i rasthagen som ligger i anslutning till ladugården. Där får de springa av sej den värsta våryran en dag eller två innan de släpps ut i den riktiga beteshagen.  Flickorna verkade uppskatta den utökade rörelsefriheten, skuttade runt, stångades och bökade i marken som bara den. Även tjuren Znork hängde med och roade sig med att schasa de yngre kvigorna av och an i rastfållan.

När jag sedan stängslat klart beteshagen och stöpslat i elaggregatet var det dags för ”riktigt” betessläpp. Redan när jag började fibbla med grindlåset förstod vissa av korna vad som var på gång och rörde sig närmare. Man vill ju ha en bra position när starten går. När jag öppnade grinden var det bara att ta ett skutt åt sidan för att inte stå i vägen. Koflocken formligen vällde fram, först med några lätta, trevande löpsteg och efter ett par sekunder stormade de iväg mot hagen i full galopp så det dundrade i marken.

Ja, alla utom Znork då. Han blev formligen vettskrämd av de ivriga korna, vände på klacken och störtade som en oljad blixt rakt in i ladugården igen! Där gömde han sig nere vid vattenkopparna tillsammans med de yngre kalvarna, med nedböjt huvud som nötkreaturen har när de är rädda. Ett par gånger var han framme i dörröppningen och kikade ut, men återvände sedan kvickt till sitt gömställe. Det tog nästan en timme innan han samlat så mycket mod att han vågade förena sig med korna i hagen.

Troligen blev han skrämd av kornas iver, eftersom han inte visat några betänkligheter med att söka sig ut efter den inledande osäkerheten. Om korna retar honom för hans något tveksamma inledning kan jag inte bedöma, men de verkar rätt harmoniska så jag tror de tolerar att han inte alltid kan visa sig från sin modiga sida.

4 svar till “Mindre modiga män“

 1. Mia W skriver:

  Betessläpp är spännande och roligt! Här hos oss släppte jag ut kvigorna först, några dagar innan korna. Korna visade sitt missnöje och förde ett hemskt oljud. Nu har korna varit ute en vecka, grinden är öppen hela dagen, och kan du tänka dig ca 15 st förstagångskalvare går inte ut, fast de var ute förra sommaren…

 2. Kalle skriver:

  Visst var det så att ett lungt lynne var bra, men hur är det med ett blygt lynne?

 3. Mats skriver:

  Kalle: lugn är bra, men skygg är däremot en nackdel. En skygg tjur blir oförutsägbar och svårhanterlig. Faktum är att Znork är lite otrygg ibland, men det kan bero dels på att han inte bott så länge hos oss och dels på att han är rätt ung. Hans företrädare Trisse påminde mer som John Wayne. 😉

 4. Mats skriver:

  Mia: de är märkliga ibland, kreaturen. 🙂 För några år sedan satsade jag ordentligt på en rejäl beteshage åt mjölkkorna (så länge jag hade sådana). De tillbringade ungefär halva första dagen ute, sen blev det ladugården resten av sommaren. Som tur är verkar dikorna uppskatta utevistelsen åtminstone en aning mera.