16 juni, 2011 av

Såningsanmälan

Så var det igen dags för byråkratin i och med att såningsanmälan skulle sändas in. Valde även denna gång att göra den elektroniskt och hade väl hoppats att rusningen skulle vara lite mindre än vid tidpunkten för huvudansökan i april. Tyvärr var nog nätet “trögt” även denna gång, blev också “utkastad” och ombads logga in på nytt. 🙁
I övrigt så är nog den elektroniska ansökan en bra sak bara uppladdningen av uppgifterna skulle löpa snabbare. Gillar speciellt kartfunktion som är mer lätthanterlig än kartprogrammet som jag använder för skiftesvisa bokföringen.
Hade inte så mycket att notera i och med att sådd och plantering ännu är på hälft men tänkte i alla fall uppdatera arealuppgifterna på det som är klart. Tog mig sålunda in från fältet redan vid 22-tiden och uppskattade att jag skulle klara uppgiften på en ½ timme. Den långsamma uppladdningen medförde dock att jag just och just hann ändra det sista basskiftet innan tiden rann ut, det var först de 10 sista minuterna som det blev lite fart på systemet. Hoppas att uppgifterna noterats rätt ty jag hann inte kolla sammanfattningen innan tjänsten stängdes.
I och med att planteringarna fortsätter fram till slutet av juli så brukar jag bli tvungen att göra ytterligare korrigeringar ty det är ju inte alltid som odlingsplanen går att genomföra exakt som man planerat.

5 svar till “Såningsanmälan“

 1. Nisse skriver:

  Ifråga om kartfunktionen så har jag aldrig lyckats dela ett basskifte i jordbruksskiften. Och inte finns det någon hjälpfunktion heller.

  Men jag är väl för dåligt utbildad …

 2. Jordbrukare skriver:

  Gäller det andra tidtabeller med grönsaker? (även gällande rätten att korriger odlingsarealer) I allmänhet brukar det ju heta att allt måste vara sått senast 30.6

  Gällande den elektroniska stödansökan. Är du säker på att det inte är nätförbindelsen ut till Långmossen som det är något strul med?
  Själv gjorde jag såningsanmälan i måndags och då gick det helt perfekt

 3. Mats skriver:

  Eller kan det bero på överbelastning de sista timmarna? Eftersom man kan vänta till sista minuten med att mata in sina ändringar gör ju rätt många det.

  Jag gjorde också mina korrigeringar i måndags och då gled uppgifterna in som en handbromssladd på halkbana. 🙂

 4. Christer skriver:

  Har inte testat alla möjlgheter i karrtfunktion men arealmätningen är lätt att göra då tegdiken och andra fasta punkter syns bra på de tydliga bilderna. Kartprogrammet i växtodlingsprogrammet har endast vit botten så fasta punkter borde läggas in med hjälp av GPS.

 5. Christer skriver:

  Vissa grönsaker som sallatsväxter och en del kålväxter är undantagna när det gäller så- och planteringstidpunkt och tur det annars skulle nog säsongen bli kort.
  Och visst kan det vara strul med nätet eller den egna datorn också men antar nog att det var många som lik mig var sent ute med anmälan. Skall väl försöka testa nån gång när trafiken är liten.
  I övrigt så känns det lite bakvänt att göra såanmälan när närmare 1/3-del återstår att plantera, skulle passa bättre i början av augusti.