Lök?

Ja, hur blev det med all lök? En del av svaret syns här 😉

Lökodlingen

Det har gått rätt hyggligt med löken, den kom, den sattes och det regnade så den tog sej. Så nu är det att försöka se till att fortsättningen också blir bra. Den kommer att behöva ompyssling lite hela tiden bland annat gödsling, bevattning när julihettan slår till, besprutningar mot både ogräs och “gåbbar”. Även löken har sina fiender i form av olika insekter som gärna ger sej på löklandena med god aptit. Så det är att hålla sej på vakt och inte släppa efter.

Men, Mats är inte sysslolös även om löken just nu inte kräver så mycket uppmärksamhet. För tillfället är det kupning av potatis som gäller och även här, besprutningar när det behövs.

Potatis

På det här skiftet växer det Saturna, en potatissort som som odlas för chipstillverkning. Längst bort i åkerhörnet, mitt i bilden kan man med bra ögon se att det är någonting som dammar, där håller mats på och kupar.

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

2 reaktioner till “Lök?”

  1. Ser ju bra ut så långt 🙂 blasten något “tilltuffsad” kanske det har blåst lite?
    Råkade också se en glimt av dig och Mats i morsans TV här om dagen 🙂

  2. Hej Christer! Längesen vi språkades. Jo blasten fick sig lite av kupandet, men har nu repat sig bra. Jo det ser bra ut såhär långt,gjorde det ifjol oxå vid denhär tiden,sen förstörde Julitorkan mycket. Hjälpte inte med vatten heller så mycket. Hettan tog knäcken på potatisen och lagerlöken. Så tvärsemot alla soldyrkare vill jag ha regn och inte mer än 20grader. Om man sku få önska…:) Vad beträffar fågelproblemen e det tyvärr hagelbössa som gäller,har en kollega som fick plantera om 15000 kålplantor 3 gånger (för hand)pga. kråkor som rev opp dom. Sen tog han saken i egna händer och sköt 2. Och fick plantorna va ifred.

Kommentarer är stängda.