10 juli, 2011 av

Nu är det sommar………

……..nu är det sol, MEN ingen koskit i hagen.

Diskuterade barndomsminnen med grannen häromdan och kom in på ämnet koskit (fast avföring från kor). Korna håller på att bli sällsynta, åtminstone här i mina trakter. När jag flyttade hit till Långmossen för 23 år sedan fanns det 4 mjölkgårdar i byn. Numera finns en kvar, märkligt nog den som hade minsta besättningen och äldsta fähuset.

Det om stordriftsfördelarna……men åter till barndomsminnena. Jag har faktiskt den återstående kobesättningen inom synhåll från vår gård men ser endast kor och inga barn i hagen vilket föranleddde diskussionen med grannen då vi undrade om dagens barn trampar i dom färska “korååpona” (kons avföringshögar) så att skiten jäser upp mellan tårna såsom vi gjorde när vi sprang barfota i hagen? Hittade man färska “rååpor” var det ju extra skönt att värma fötterna som ibland var kalla efter spring i det daggvåta gräset. Kanske dagens barn upplever detsamma interaktivt via nätet men det kan väl inte vara samma upplevelse? Rapport från dagens kobönder önskas!

Borde kanske ta en sväng med barnbarnen till grannens kohage för ensam kan jag väl inte gå för att återuppleva gamla minnen? Kanske bäst att också meddela kobonden först? Detsamma gäller alla som tänker pröva på! Upplevelsen kunde kanske marknadsföras av kobönderna för lite extra klirr i kassan, upplevelseturism lär vara dagens melodi 🙂

5 svar till “Nu är det sommar………“

 1. Gitta skriver:

  Oj vad detta inlägg lockade fram barndomsminnen. Som barn sprang man alltid barfota, så skönt det var. Ingen skillnad om man var på skördeåkern eller kohagen. Och det blev förstås en hel del tramp i koskit. Man skulle växa bra om man hade skit mellan tårna sas det. Vet inte riktigt om det stämmer?

 2. Dan-Anders skriver:

  Hälsa Peter när du trampar i koskiten!

 3. Christer skriver:

  Får se om det blir av, barnbarnen lät inte så värst intresserade. Men lovar att ta bild ifall om.

 4. Rosmarie skriver:

  di tror väl no at moffa e toko… 🙂

 5. Annsofie skriver:

  Kan kom som fotograf ja papp 🙂 så får vi bild på er allihopa! 😉