Gris i kris med bottenpris!

Över ett halvt år utan djur. Så går tiden.

Det är många som ställer frågan då de träffar mig – Saknar du djuren? – Ångrar du dig att du slutade med slaktsvinproduktionen? Lätta frågor, men svårt att svara på. I dagens priskris är det lätt att svara att jag inte ångrar mig. Drar en lättnadens suck att vi slutade strax före denna katastrofala situation som pågår nu. Jag lider med gamla kolleger som kämpar på och satsar “hårda” pengar för att ännu fortsätta en tid framöver, med tanken – det blir bättre tider.

Blir det bättre tider? Visst blir det bättre, men vilka producenter är kvar då?

Grisbranchen har även tidigare gått igenom kriser, men denna kris är inte som de andra – denna kris kräver offer med den hårda handen. Producentpriset kommer att stanna i “priskris”-klassen en längre tid och något tecken på att produktionskosnaderna skulle sjunka finns ej.

Nu finns det ju flera slakterier i Finland, så jag tar inte ställning till de andra utan endast till det bolag som jag själv levererade djur till.

För ca 6-7 år sedan jobbade jag som rådgivare för smågrisproducenter. Det var tider som produktionen var betydligt bättre, visst önskade man då också högre pris och bättre avkastning, det är ju en diskussion som aldrig tar slut, men någon katasrof fanns inte då i sikte. Tvärtom, det skolades, diskuterades och uppmandes att bygga till, förstora produktionen, bli effektivare mm. Det var många som investerade i stora produktionsbyggnader med flera miljoners investeringskostnader. Då var det bra. Hur är det idag?

Idag väljer slakteriet vem de vill sammarbeta med. Att frysa ner kött vid överproduktion blir dyrt, därför flyttar man över kostnaden till producenten med att höja den önskade slaktvikten, vilket betyder att omsättningen hos slaktsvinsproducenten blir färre slaktade djur per år, vilket däremot beryder smågrisar i kö hos smågrisproducenten och högre foderkostnader. Att avsluta en slaktsvinsproduktion p.g.a dålig lönsamhet är lättare än att sluta med smågrisproduktion. Därför har det varit en tuff tid för både mindre och större smågrisproducenter då många uppfödningsstall har satt lapp på luckan, för tillfället eller för alltid.

En god vän till mig frågade i början av veckan. – Kommer produktionen av inhemsk gris att upphöra i Finalnd?

En besvärlig fråga. Jag vill tro att den inte kommer att sluta men en stor omstrukturering och gallring av producenter sker och kommer att ske.

 

Författare: Maria

Jag är en 38-årig lantbruksföretagare från Snappertuna i Raseborg. Jag har bedrivit jordbruket tillsammans med min man som åttonde generation på gården, i 6 år. Till familjen hör vår 9-åriga dotter Elin samt vår son Franz, strax 5 år. Förutom att min man Kenneth hjälper till på gården jobbar han också som brandman på räddningsverket i Ekenäs. I början av året 2011 gick vi igenom stora förändringar då vi lade ner slaktsvinsproduktionen. Produktionen var ingen obetydlig del utan bestod av 1 000 slaktsvinsplatser med en årsproduktion på ca 250 000 kg kött och dessutom kunde vi titulera oss till Finlands sydligaste slaktsvinsstall. Detta betyder att vi står inför nya tider här på gården. En ny inriktning har redan börjat ta form men kräver ännu en stor arbetsinsats. Förändringen och utvecklingen från husdjurs-, till växtodlingsgård samt övrig företagsverksamhet på landsbygden kommer ni att få ta del av i min blogg. Några garantier hur det hela kommer att gå vägen finns ej. Men en sak är klar – om du vill skörda så måste du så.

17 reaktioner till “Gris i kris med bottenpris!”

 1. Ja, man funderar nog även som spannmålsodlare vart vi är på väg. Det är nog den förda lantbrukspolitikens fel att vi står där vi är i dag med byxorna nere. Tyvärr.

 2. Och klagar gör ni, men den ena lyxmaskinen efter den andra står ändå i solljuset och blänker på gården. Nog är det egentligen konstigt att ni överhuvudtaget har mat på bordet.

 3. Tja,kanske man borde bygga sig en ny maskinhall åt lyxmaskinerna så att domm inte far illa i solen..stöden trillar ju snart in,hmmm,tål att tänkas på!

 4. är det det nedfrysta tyska dioxinköttet eller annat importkött som spökar eller den nationella produktionen som är ii obalans?

 5. Christer, det är båda. Marknaden har inte hunnit återhämta sig från den andra “dumpningen” av fruset griskött som skedde senaste sommar och sommaren därpå, passligt till grillsäsongen. Det finns speciellt ett bolag i Finland som importerar fruset, statligt subventionerat billigt kött. Köttet tinas upp, marineras och säljs som “sisäänheittohinnalla” i våra supermarket. Billigt, men inte kvalitet. Det är var och ens sak att välja vilket kött man vill grilla och svälja, men det är synd att texten på förpackningen är så liten att det krävs ett förstoringsglas för att kunna läsa att ursprungslandet är Tyskland.

 6. Vi bönder kommer väl knappast att bli utan mat på bordet men tekniskt intresserad har väl en viss risk att bli utan så avundsjuk som den personen verkar vara så vill väl ingen sälja åt den.

 7. Bästa Patrik,

  Jag är inte avundsjuk men jag kunde inte hålla mig då damen tidigare visat den ena bilden efter den andra på antingen höga timmertravar eller stora Dominatorer. Och gnället det bara fortsatt.

  Om man har dålig ROI (Return On Investment) på en investering som 50 veckor av årets 52 står och samlar damm i lidret, så är det kanske bättre att satsa sina pengar på en bättre begagnad Volvo BM från Blocket för en 3-4000 euro istället och investera mellanskillnaden i en hyreslägenhet i Helsingfors stadskärna, som till skillnad från Dominatorn, stiger i värde och ger en månatliga avkastning. För visst fick väl bonden sina åkrar skördade på 70-talet med en gammal hederlig Volvo BM trots att den kanske gick lite långsammare än en ny Dominator.

 8. Hey hey hey, Tekniskt intresserad förgyller tillvaron med smarta och relevanta inlägg!

  Maskiner slits och måst förnyas inget speciellt med det, har man råd att reparera kan man köra med gamla grejor. En tröska son står stilla i bästa före kan bli riktit dyrt. Skillnaden kan ju tex vara att en tröska från 70-talet för trettio år sen va lite nyare än idag. Grissektorn har hamnat i en riktigt svår situation där de alltid tycks finnas orsak att betala sämre än resten av Europa.

 9. jooo,samt att arealerna idag är garanterat större än på de goda 70 talet,du kommer inte så långt med volvon när 100 hektar skall tröskas,kan då kännas lite enklare att hoppa in i dominatorn..

 10. Till skribenten TI det som du ser som lyxmaskiner är nödvändiga i jordbruket ,, för idag måste man ha stora arealer för att på nåt sätt klara sej som bonde o då måste redskapen o maskinerna vara av den kaliber att det funkar. Vi hade på 70 talet oxå en Volvo tröska o traktor o tork men då var vår areal c:a 17 ha nu odlar vi 130 ha dessutom har vi entreprenad för o klara oss liksom många andra. Vill nog se dej TI som bonde med enbart utslitna maskiner hur du då sku klara alla skeden i jordbruket utan dyra reparationer o maskiner som krånglar då dom måste gå… Dessutom är många av våra maskiner allt från traktorer o redskap o tröskan flera år gamla men med skötsel o tvätt så tror sådanna som du att de är nya för modellerna ser ganska så lika ut år efter år… Ett råd till dej köp ett jordbruk så vet du hur det är..

 11. TI tror du denna tröska är NY ta reda på innan du uttalar dej, allt som blänker är ej “guld” vi har en från 1998 och köpte den begagnad o många tror att den är ny då den är tvättad… så det så…

 12. Värst vad ni blev på alerten hela bunten! En äldre maskin är ju betydligt enklare att reparera än en modern grej med elektronik överallt. Och så kan man ha en dublett tröska om den ena skulle krångla – man får ju gamla tröskor nästan gratis.

 13. TI –> Om du har dubbel uppsättning så betyder det att man behöver vara 2 st för att kunna köra båda, man behöver me utrymme att ha tröskorna i på vintern, och då du kör endast med t.ex. volvon från 70 – talet och du är endast en person så inte går det fortare då fast du har 2 st! Och när 100 ha ska tröskas så ska du nog ha vädret på din sida för att hinna, du verkar ha många teorier om hur det ska gå till, så arrendera 100ha och börja själv som jordbrukare så får vi se hur många höstar du kör med volvon förrän du inser att den är för liten för den areal du behöver för att kunna leva jordbruket i dag

 14. TI ingenstans i världen används tröskan 52 veckor i året !!!! Du talar bara goja.Det här handlar nog bara om avundsjuka ingenting annat.

 15. Hej på Er alla!! Nu tycker jag att denna diskussion spårar ur. Mitt inlägg hadlade ju inte om min Dominator, virkestrave eller andra maskiner av olika årsmodeller,utan grissektorn som är i kris. Jag vill påpeka att det finns grisproducenter som inte har endaste en anknytning till lantbruket, inte äger en traktor, skog, åker mm. De gör bara “grisbusiness” i ett aktiebolag. Aktieägarna jobbar själva i verksamheten tillsammans med anställda. Dessa producenter är också riktigt ordentligt i blåsten i denna “priskris”.

 16. Redaktionen avslutar nu denhär debatten eftersom vi anser att den nu har kommit in på villovägar. Vi välkomnar kommentarer och en livlig debatt på Bondbloggen men godkänner inte kränkande och osakliga påhopp på personer eller grupper.

Kommentarer är stängda.