13 september, 2011 av Sonja

Dexter tider

Idag kom Haiku, Hupsu, Hippula och Heila till Heisala. De fyra damerna är av rasen dexter och de första av sin ras här i skärgården, överlag finns det bara en handfull gårdar här i Finland som har av dem.

Dexter djuren är väldigt små i, alla fall om man jämför dem med vanliga koraser. En fullvuxen dexter ko väger i genomsnitt 300 kg och mankhöjden är 100 cm. En medelstor dextertjur väger 380 kg och har en mankhöjd på 105 cm.
I Finland används de som köttdjur, men i grund och botten är de en s.k. dual-purpose ras alltså en kombinerad kött-och mjölkras. Sen då den dagen kommer att någon av våra fyra damer, som ännu är oseminerade kvigor, har kalvat så ska jag nog prova mjölka henne och laga ost av mjölken. De kan faktiskt uppnå en årsproduktion på 4000 kg!

Deras resa hit gick bra och nu får de njuta av det friska och lätt fuktande skärgårdsluften tillsammans med ett par av våra sinkor. Först måste de förstås reda ut det här med rangordning, men nu går de nog i lugn och ro och betar 🙂 :

8 svar till “Dexter tider“

 1. Stefan Mannsén skriver:

  En ko med en mankhöjd på en meter? Det låter otroligt

 2. Antte skriver:

  jeps , dom sir onekligen lite roliga ut!

 3. Mats skriver:

  Av bilderna att döma verkar de ju sin ringa storlek till trots kunna stå på sig. 🙂 Hurudant lynne har dom?

 4. Martina skriver:

  Nätta djur. Verkar vara en trevlig ras (enligt det jag läste på wiki).

 5. Sonja skriver:

  Jo, det är teamwork som gäller. På så sätt får man även tre gånger större kor att ge sig! 😀

  Dom verkar vara på allt sätt trevliga. Hemskt nyfikna av sig och tillsvidare rör de sig nästan enbart i flock. Kan givetvis ännu bero på det att de är på ett nytt ställe och söker på så sätt skydd o stöd från varandra. Lugna är de också, de går omkring o tittar o funderar och ligger lite och sover däremellan.

 6. Torbjörn skriver:

  Av ren nyfikenhet, varför har ni skaffat dexter?

 7. Antte skriver:

  Ingen speciell orsak, men kanske för att ha något speciellt och ovanligt.

  Dessutom e vi mycket intresserade av avel o att avla på speciell ras som kanske kan bli en intressant nisch-ras nångång i framtiden, ett sorts pionjär arbete???

 8. Härligt att hitta någon mer som fastnat för Dexterkor! 🙂 Bor du i Finland?