7 oktober, 2011 av

Kålskörd.

Noterar att Bondbloggs-Mats och andra meddelar att skördandet är över för säsongen. Jag har däremot just inlett skördandet av lagergrönsakerna och med vädret som vi just nu har så kommer det nog att ta en tid innan också jag kan meddela att skörden är bärgad.
Det regniga vädret förhindrade morotsskörden så vi påbörjade skörd av kål till lager istället. Kålskörden görs för hand och sker ovanom markytan så den är inte lika väderberoende blott man nu får de lastade vagnarna från åkern. Vi brukar normalt påbörja skörd till lager sista veckan i september men är nu något försenade då kylinstallatioen inte helt är klar och vi har också fått vänta på lagerlådorna.

Skörd av kål till lager.

2 svar till “Kålskörd.“

  1. Mats skriver:

    Bra påpekande, begreppet ”skördetid” är ju faktiskt ganska flytande. Oftast menar man ”höst” när man säger skördesäsong, men strängt taget börjar man ju skörda vissa grödor redan i juni och håller på in i oktober med dom sista.

    Har du förresten nån gång räknat på hur många timmar man sätter på att skörda en hektar kål? Det måste vara en hel del…

  2. Christer skriver:

    Joo, vi som har diversifierad produktion brukar på friland börja skörda sparris från morsdag och det har hänt att vi skördat blomkål, broccoli, rosenkål och grönkål fram emot lillajul om det varit en utdragen höst så strängt taget har vi skördesäsong i ett halvår. Många växthusodlare har ju skördesäsong året runt så visst är det lite flytande.

    Kålskördens tidsbehov varierar ganska mycket beroende på hur man organiserar skördandet och medelvikt på kålen. Ett uppskattat tidsbehov för egen del torde röra sig kring 70-120h/ha.