Kålskörd.

Noterar att Bondbloggs-Mats och andra meddelar att skördandet är över för säsongen. Jag har däremot just inlett skördandet av lagergrönsakerna och med vädret som vi just nu har så kommer det nog att ta en tid innan också jag kan meddela att skörden är bärgad.
Det regniga vädret förhindrade morotsskörden så vi påbörjade skörd av kål till lager istället. Kålskörden görs för hand och sker ovanom markytan så den är inte lika väderberoende blott man nu får de lastade vagnarna från åkern. Vi brukar normalt påbörja skörd till lager sista veckan i september men är nu något försenade då kylinstallatioen inte helt är klar och vi har också fått vänta på lagerlådorna.

Skörd av kål till lager.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

2 reaktioner till “Kålskörd.”

  1. Bra påpekande, begreppet “skördetid” är ju faktiskt ganska flytande. Oftast menar man “höst” när man säger skördesäsong, men strängt taget börjar man ju skörda vissa grödor redan i juni och håller på in i oktober med dom sista.

    Har du förresten nån gång räknat på hur många timmar man sätter på att skörda en hektar kål? Det måste vara en hel del…

  2. Joo, vi som har diversifierad produktion brukar på friland börja skörda sparris från morsdag och det har hänt att vi skördat blomkål, broccoli, rosenkål och grönkål fram emot lillajul om det varit en utdragen höst så strängt taget har vi skördesäsong i ett halvår. Många växthusodlare har ju skördesäsong året runt så visst är det lite flytande.

    Kålskördens tidsbehov varierar ganska mycket beroende på hur man organiserar skördandet och medelvikt på kålen. Ett uppskattat tidsbehov för egen del torde röra sig kring 70-120h/ha.

Kommentarer är stängda.