7 oktober, 2011 av Charlotta

I en helt annan del av maskinparken…

Så va det då dags att söka fram symaskinen bland med alla andra maskiner. Dragkeden i min arbetsjacka far bara upp sådär förargligt som dom kan börja göra ibland. Den e slut helt enkelt. Jackan e inte så värst gammal, typ 3-4 år eller så, men den är i flitig användning alla dagar på året som temperaturen inte går över +15 grader, så dragkeden har det slirats på och nu har den sett sina bästa dagar. Lyckligtvis kunde jag konstatera att det förhoppningsvis kommer att gå rätt lindrigt att byta dragked. ( Också någonting att fundera på när man köper arbetskläder… ) Om det ser invecklat ut med foder och grejjer brukar jag helt enkelt inte ens börja byta dragked själv, då för jag jacka och ny dragked åt pappa och frågar snällt om han kan byta. Han är mer hejja på att sy i nya dragkedar än vad jag är.

Varför inte bara slänga och köpa en ny?

Nåja, tanken har slagit mej också, men varför kasta sånt som egenligen inte har några större fel än blivit lite luggslitet? Så länge det håller form, färg, är någorlunda helt och fyller sin funktion så brukar jag försöka lappa och reparera. Jackan e bra, det är en tunnare modell av blå kläder och jag använder den året runt. När den va ny var den vattenavvisande, men den funktionen har nog sett sitt bäst före datum för länge sen… Men rätt så vindtät är den ännu och på vintern i -25 grader använder jag samma jacka, ettdera med flera jumprar under eller halare.

Så nån kväll, när tiden tillåter, dagen har varit bra och jag har goda nerver, då ska det bytas dragked.

2 svar till “I en helt annan del av maskinparken…“

 1. Christer skriver:

  Dragkedjorna är oftast den svaga länken på dagens kläder. Är dom fodrade är det dessutom besvärligt att byta ked. Enklast syr man i ny ked genom att klippa bort ”tänderna” i den gamla kedjan och sy fast den nya i den gamla.
  Det värsta är att nya kedjor kostar så mycket. Ifall kedjan i avlagda kläder är i skick lönar det sig nog att sprätta loss den innan plagget kasseras.

 2. Nisse skriver:

  Jag förstår precis. Det är en grym harm att en bra (vanligen skogs)blus skall bli oanvändbar för att dragkeden gett upp.

  Tyvärr finns det högskoleutbildning i ämnet: ”Hur man gör dåliga prylar som går sönder en vecka efter garantitidens slut”. Moderna saker är ofta rent skräp medan en gammal jacka från 40-talet kan vara i fin form.

  Visst är de billiga och det lönar sej kanske inte att lappa dem men jag har mycket svårt för slit-och-släng-mentaliteten. Jag måste testa Christers förslag på de fyra skogsblusar som nu hänger i skåpet med söndriga dragked.