18 oktober, 2011 av Maria

En bilsjuk chaufför

Det har varit en dag i traktorn och så blev det en till, en till och ännu några till. Däremellan har det varit kontorsjobb 8-16. Så har mina 2 senaste veckor sätt ut. Men nu börjar man se slutet, visst är det några hektar kvar men det är inte 10-tals hektar mera.

Efter att åkrarna har torkat upp under den senaste veckan har det varit möjligt att kultivera igen.Kultivator

Det är inte ofta som jag brukar kultivera, det brukar främst vara Kenneths jobb. Jag blir så förskräckligt bilsjuk då jag kultiverar. Jag skall nog sitta tryggt i traktorn med plogen bakom, det går sakta och säkert frammåt. Idag blev det iallafall min tur att bearbeta jorden med kultivatorn eftersom Kenneth inte var hemma och de lovade regn igen. Dagens resultat blev 2 färdiga åkrar och en smällande huvudvärk efter att man suttit bilsjuk hela dagen i traktorn.

5 svar till “En bilsjuk chaufför“

 1. Filip.N skriver:

  Får ni samma resultat med odlingen när ni kultiverar istället för att plöja? Är det någon skild jordart eller efter någon skild gröda som kultivatorn användes?

 2. din dotter skriver:

  hihi!!!jag läser bondbloggen mamma:) det e roligt!!

 3. Maria skriver:

  Filip.N – vi kultiverar främst de lätta jordarna, grödan har inte någon skillnad. Vi tycker att vi ser en viss skilnad, skördeminskning på kultiverad åker.

 4. Maria skriver:

  Lilla Elin – tack för kommentaren, gumman 🙂

 5. Nisse skriver:

  Jag kör med tallriksharv för det mesta (utom då jag bryter vall) och på våra lerjordar ser man ingen större skillnad – men det beror på året. Ett år hade jag nog betydligt bättre växt på den plöjda åkern. Troligen har det mycket med vattentillgången att göra. Om det blir en regnig sommar så är det mera luft i den plöjda åkern.

  Men att köra med tallriksharv på våren ger definitivt lägre skörd på leråkrarna. Som en gammal hindersbygg uttryckte det: ”Våårplöjjand mootarbeitar liggvext” (Vårplöjning motarbetar liggväxt). Då blir det för mycket luft kring rötterna och brodden torkar bort. Det beror förstås på vår jordmån som är styv lera. Och så har vi vanligen försommartorka.