Varför……

måste det nu börja regna igen?
Just som åkrarna börjat övergå från vällingstadiet till “göra lerbollsstadiet” och det började bli möjligt att återuppta rotfruktsskörden kommer det ett nytt regn och förpassar oss tillbaka till vällingstadiet. 5 mm regn fick vi igår kväll och ytterligare 10 mm har utlovats.
Lite purjo och återstående rödbetor och lök har vi i alla fall fått “under tak” de senaste dagarna då vi haft uppehåll som omväxling. I dag blir det väl att avsluta kålskörden i stället för att fortsätta med morotsskörden då morötterna nog kräver ett par dagar uppehåll innn det är möjlig att fortsätta med upptagningen.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

3 reaktioner till “Varför……”

  1. Vet hur eländigt det kan vara. Odlar själv potatis i Dalarna Sverige och oktoberskörd vill man undvika men sällan jag lyckas med det. Risken för förstörande frost finns ju i stort sett från månadsskiftet, annars så är det bara kallt och småfruset fram till lunch, eller så avlöser regnen varandra. Man kämpar på med löjliga dagsskördar medan grannarna plöjer klart allt sitt.

  2. Hej Krister! Känner igen scenariot du beskriver.. T.o.m daggen e för mycket vatten när de blir såhär mättat i marken,håller knappt o gå på. Fick kinakålsskörden avklarad igår,känns skönt,så nu återstår det o tvätta o ställa undan alla maskiner o summera dehär speciella skördeåret. Håller tummarna för att vädergudarna sku va på din sida en tid så du kan skörda klart. Ps. väldans fin kål du hade. 🙂

  3. Mmm Bengt, här börjar också grannarna ha det plöjt och själv är man glad för varje låda man får forslad till lagret.
    Och joo Mats, kålen och de andra grönsakerna har hunnit bra till i år trots att vi blev lite försenade i starten. Håll tummarna du bara 🙂

Kommentarer är stängda.