9 november, 2011 av Charlotta

Rypsgris?

Nu skall jag börja fråga… Jag skulle handla, men …

Va e de här egentligen? Rypsgris? Majskyckling?

Jag kan sen bli iiiirrrriterad när jag tänkt köpa griskött och så står det som en “slogan” och som någonting positivt, att dehär, de är minsann RYPSGRIS!!!

Jag vill inte ha nån rypsgris!!! Sorry, grisbönder, men så länge det görs reklam och tutas ut att det är rypsgris så får de va. Punkt. Jag vill ha riktig gris, inte något rypsblajsk som jag inte vet vad det är.

Men, vad är detta rypsgris? En gris som blivit itotad ryps hela livet? Kanske låter fint och bra, men i mina öron låter det löst och sladdrigt.

Samma sak med majskycklingen. Jag fick förklarat för mej en gång att det är kyckling som fått mer majs i sin kost och därför smakar bättre, har finare färg i köttet osv osv… Nu vet inte jag om det stämmer, och varför vet jag då inte det, jo, därför att paketen det står majskyckling på köper inte jag. Sorry alla majskycklinguppfödare, men, “thats it”.

Varför är det så här då? Varför räcker det inte att det heter griskött och kyckling?

Är det för att det går att klämma någon euro mer av konsumenten om det låter tjusigt?

Fast det egentligen kan vara så att en rypsgris inte alls har en kost baserad på ryps, utan fått lite, lite extra ryps i maten, eller för att kycklingen fått lite, lite extra majs?

Jag vet inte? Någon som vet?

8 svar till “Rypsgris?“

 1. Christer skriver:

  De får kallas vad de vill grisarna men inget slår mommos julgrisar uppfödda på matrester, mjöl och kokta morötter. Smakliigt kött med flera cm fett, gick bra att steka utan fett i pannan……mums. Tyvärr så hör även denna delikatess en förgången tid till.

 2. Antte skriver:

  RyBsgrisen ha fått ett proteinfoder vars sammansättning ger grisen hälsosammare fett. Inget fel på varken smak eller konsistens! 😉

 3. Antte skriver:

  ajå de e rybs o raps… 😉

 4. Helena skriver:

  Här hittar man HKs egna info på finska: http://www.tiesydameen.fi/rypsiporsas-tulee-kotitilalta

  Sen har jag hört att många andra också matar rybsolja i sina grisar, men utan att sätta märkning på produkterna i butiken.

 5. bonden paavo skriver:

  Hej en rypsgris är mycket riktigt en gris som till ganska stor del av foderstaten ätit ryps olja,har själv fött upp omgångar som utfodrats med detta och konstaterat att både köttet blir saftigare och godare + att djuren tycks må bra av detta.dock avbröt pga att kostnaden steg för detta med närmare 10e/gris och som vanligt fick ju producenten inget mervärde för produkten.

 6. Antte skriver:

  Månne he inga heiter ryBs o raps…? 😉

 7. Charlotta skriver:

  Hejsan, och tack bonden paavo! Tänkte väl det, producenten får inget mer, även om kostnaderna stiger markant…

  Men, om grisen tutas i ryps, och växer bra så det knakar, produktionen ökar.. men, håller smaken samma kvalitet?

  Tänker mej en tall, som växer på åkermark, växer så det knakar, blir snabba stock, (nu äter jag inte trä, så smak går inte att jämföra…) men lukten i en sådan är lite halvblajskig, hållbarheten inte heller likadan, jämfört men en tall som växer på en bergssluttning i mager jord, växer sakta, blir kanske lite knotig, men doften och hållbarheten från en sån tall är någonting helt annat…

  Men jag håller med Christer om delikatessgris 😉
  Köttet från en gris, uppfödd på potatis, rester och “riktig”kost, som fått böka och skena, och köttet från en rypsgris, kan inte gå att jämföra samma vecka 😉

 8. Kalle skriver:

  Jag måste säga att jag håller med dom som inte gillar rypsgrisen. Vi har provat den och det blir ingen fler rypsgris på bordet hos oss.