Smörbrist.

Onsdagskvällarna är vikta för vattengymnastik tillsammans med hurtiga yrkesbröder och -systrar arrangerat av Folkhälsan, man måste ju röra på sig lite för att hålla sig i form :). Denna onsdagskväll blev det sålunda en tur till bassängen i Smedsby.
Frugan deltar också och på hemvägen menade hon att kylskåpet fordrar lite påfyllning så vi styrde in till den nattöppna butiken vid rondellen. Mjölk och smör hörde till det som behövdes men verkar numera höra till kategorin bristvaror. Nåjaa, 2 mjölkpaket fanns i alla fall kvar så mjölk till morgongröten fick vi men smörögat får jag nog klara mig utan i morgon ty inte ett enda smörpaket fanns kvar. På smörets plats fanns i stället ett meddelande från mejeriet där man beklagade att man på grund av råvarubrist inte kunde leverera smör.

Hur har det nu blivit så här? Börjar ju snart likna efterkrigstidens brist på varor? Det är ju inte så länge sen man ojade sig över det finländska smörberget. Minns också en diskussion några beslutsfattare emellan vid tiden för EG-anslutningen då mjölköverskottet skulle minskas genom att slakta korna, samtidigt var det brist på kalvkött så kalvköttsproduktion kunde man satsa på. Men HALLÅ, varifrån trodde man att kalvarna kom?

Många mjölkproducenter har hörsammat uppmaningen, däribland vår egen Bondbloggs-Mats, och jag förstår dem. Mats lyfte nyligen på hatten för oss trädgårdsproducenter i en kommentar men jag måste nog meddela att jag högaktningsfullt viftar med mössan åt djurproducenterna som dagligen, vardag som helgdag tar hand om sina djur.
Även om jag inte själv har kor så är dom inte helt obekanta för mig, mina föräldrar hade nämligen kor fram till 1978. Jag deltog ibland i arbetet i ladugården och även om Snövit, Majros och dom andra korna gav så mycket positiv respons på skötseln (välskötta kor har ju så snälla ögon) så behövs det också bra betalt för mjölken för att motivera till fortsatt produktion. För jag antar att det är därför som många mjölkproducenter avslutat mjölkproduktionen då ersättningen inte motsvarat de uppoffringar som krävts.

Nåväl, kanske det nu blir ändring på detta? Läste nämligen nyligen en notis om att Livsmedelsindustriförbundet aviserar förhöjda matpriser nästa år på grund av att råvarornas pris stiger. Och det är väl vi bönder som står för råvarorna och därmed borde få ta del av prisförhöjningen? Hur som helst så borde något ske snabbt för annars är det snart inte enbart mjölk och smör det är brist på, att höja produktionen är nämligen inte gjort i en handvändning!

Kanske blir man ännu tvungen att skaffa sig en ko för det tyckte också min mormor då hon vid ett besök i grönsakslandet förbarmade sig över alla växtrester som vi lämnade efter oss på åkern “Noo sko ni behöv ha i koo tå ni har så de mytji maat”.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

9 reaktioner till “Smörbrist.”

 1. Bristen på smör beror på den goda åtgången, folk har börjat äta smör istället för margarin! Till stor del beror det på den populära LCHF-dieten, mycket fett och lite kolhydrater.

 2. Det är intressant hur modet växlar också på matsidan. Ibland är smör rena giftet och nu är det åter väldigt hälsosamt. Det är så man börjar tvivla på alla “råd”. Människan har vad jag vet inte ändrats det minsta.

  Sedan är det omöjligt för jordbruket att ändra produktionsinriktning så snabbt. Att bygga upp nya ladugårdar tar år och att få en ny generation djurbönder tar tiotals år. Jordbruket skiljer sej avsevärt från produktionen av tvål och liknande produkter.

  Vi har nu en generation beslutsfattare som inte varit med om de hårda åren under och efter kriget och som inte upplevt vad verklig brist på mat betyder. Och folk har en tendens att tro att det inte kan komma svåra tider på nytt fastän historien gång på gång har bevisat att ingenting är säkert.

  Förslaget med egen ko är kanske inte så dumt. Om svängningarna i ekonomin blir ännu värre så får vi väl gå tillbaka till naturahushållning igen … Men mycken kunskap har redan gått förlorad. Min “andra mamma” dvs. grannvärdinnan där jag lekte som barn kan ännu göra allting själv men hon fyller 100 nästa år. Pigg är hon och lär just nu ungdomarna (i 60-årsåldern) att baka äkta surbröd.

  Vår smörkärna står i i stugknuten (“stuvun” kallas det stora köket där vi vanligen vistas) och måste kanske laggas om men kan säkert ännu användas att kärna smör.

 3. Jag vill minnas att jag har läst/hört att en av “smörfabrikerna” har haft driftsstop p.g.a. tekniskt fel. Kan vara bara rykten, men så har jag hört o är det sant så inverkar redan ett par dagars stop kraftigt på mängden smör som finns på marknaden.
  Som jag ser det, är problemet det att folk har börjat hamstra åt sig kilovis med smör från butikerna, då det nu har gjorts stora nyheter om att smöret kommer att ta slut. Meijerierna har en viss mängd mjölk de kan tillverka sina produkter av och den råvarumängden ökar ju inte så där bara o inte kan meijerierna heller minska på tillverkningen av sina andra produkter. Däremot kommer Valio att minska på exporten o ta en del av det smöret till den inhemska marknaden.
  Bara det nu går en tid framåt och kunderna låter bli att köpa onödigt mycket åt gången, tror jag nog att vi har smör på våra hyllor igen.

 4. Ja smör är både gott o “äkta” vara,, dessutom har konsumenterna “vaknat”. Vi har använt smör alltid till brödet o bakande. Fast maten blir dyrare i butiken så inte är det vi bönder som är orsak till det,, nej vi får vad vi får.

 5. Vem vet kanske naturahushållningen kommer tillbaka. Har själv inte heller upplevt de “hårda åren” men är så pass historieintresserad att jag nog lyssnat på vad de äldre generationerna förtäljt.
  Modet växlar joo, men är man tillräckligt gammalmodig så är man oftast modern för det gamla verkar åter bli modernt efter en tid 🙂

 6. Visst kan det vara så att folk börjat värdesätta smöret igen men mejerimeddelandet i disken menade att det var råvarubristen som var orsaken. Vi bönder är dock vana med att få skulden………..

 7. Kan ju vara marknadsföringstrick också, för när något håller på att ta slut så blir folk som galna efter produkten. Sen lär ju korna mjölka mindre den här tiden på året också.

 8. Smör är ett gammalt och beprövat livsmedel, rena bondförnuftet säger ju att ju mindre förädlad och modifierad maten är desto bättre är den.

 9. När nu Mats´ inlägg aktualiserade lojaliteten för inhemska marknaden kom jag att tänka på smörrallyt över Kvarken för, jaa det börjar väl vara en 25-30 år sen. Då rådde överskott på smör här i landet men lojaliteten för det egna smöret var nog inte mycket att hurra för. Fanns till och med producenter som kom bärandes på “Hamsterboxar” när Vasabåtarna lade till i Vasklot.

  [caption id="attachment_5368" align="alignnone" width="320" caption="Hittade till och med en bild på facebook av en dylik "Hamsterbox""][/caption]

Kommentarer är stängda.