Purjolöken skördad.

Så har vi igen glädjen att notera att ytterligare en produkt är färdigt skördad för säsongen. Den sista purjon skar vi in ikväll. Vi putsade de sista lådorna färdigt för försäljning, endast tvätt och paketering återstår, då vi räknar med att den går åt på ett par veckor.
Också morotsskörden nådde en milstolpe i dag då vi nu fått alla morötter på mulljordsåkern skördade, ännu återstår dock en del morötter på finmoåkern men dom får nog vänta tills vi fått palsternackorna skördade.
Lite kyligare och mera höstlikt har det kännts idag, kanske är vintern i antågande trots allt. Tyckte därför att det var på sin plats att flytta in växtskyddssprutan i varmare utrymmen för fryser den sönder kan det bli en dyr reparation. Växthusets värmesystem är det likadant med men dagen tog slut så det får anstå till en annan dag.
Kallare börjar det också kännas här inomhus, tillsvidare har vi värmen på endast i farstun, badrummet och Linnéas rum, termostaten i de övriga rummen verkar ha fastnat i stängt läge under sommaren. Får väl agera rörmokare så småningom, men det är så friskt med lite lägre temperatur i sovrummet så jag föredrar ett extra täcke tillsvidare. Man blir ju så lätt frusen under skördearbetet utomhus om man vänjer kroppen med höga inomhustemperaturer 🙂

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.