Smör och LCHF

Jag tänkte kommentera Christers Smörbrist, men det blev så långt att jag skriver lite…

Smör och LCHF… Janå, varför inte…

Sedan en tid tillbaka började jag intressera mej lite för alla dessa dieter och koster. Så kom jag till LCHF. Kunde det verkligen vara så att man gick ner i vikt och mådde bättre av att äta mer smör, ägg, fisk, kött och skippa mjöl, majs och den heliga potatisen???

Skall man tro på vad de skriver i tidningarna, där den ena damen efter den andra står i ett par alldeles för stora byxor och påstår att hon haft den storleken? Hur skall man kunna tro på det i dagens värld med allt vad det heter gällande fotomanipulerande hit och dit? Så tänkte jag, enda sättet att få veta om det funkar eller inte är väl att prova. Jag kunde bra tänka mej att ta mer gräddsås och kött och byta ut potatisen eller riset mot grönsaker.  Sagt och gjort, men hur gjorde jag då?

Jag gjorde en lite egen variant där jag inte uteslöt någonting helt, bara lite småbegränsade somt och ökade somt… två skivor rejält rågbröd till frukost, med 6-7skivor ost, minskade antalet potatisar på tallriken, fyllde upp tomrummet från potatisen med kött och gräddsås istället, lite mer sallad, men då jag inte far och handlar så ofta kan jag erkänna att närmast sallad jag kom en del dagar var ketchup… Till kaffe och mellanmål åt jag max en bulle och så en frukt, pga mina allergier blev det mest apelsin eller morot… Till kvällsmålet åt jag någonting lättare, tex turkisk yoghurt, som inte är så god som den är, men med egen kokad sylt i, som jag vet hur mycket (eller inget alls) socker det är i den, blir det mums, lite ägg, någon soppa, fil, wokade grönsaker osv… Skippade sockret i kaffet, sätter istället en liten sked honung . osv…

Kort fattat skippade jag nästan ingenting helt, men drog ner på kolhydraterna som gömmer sej överallt. Jag blev helt enkelt bra för mjölkbonden och har väl varit en i ledet som börjat köpa mer smör och helt skippat margarinet. Jag blev också bra för köttdjursuppfödaren och grönsaksodlaren. Spannmålsbönderna … ja, vad skall man säga. Det är bra att inte alla är som jag då jag dragit ner på mjölanvändandet med ca 80%. Jag bakar bullar och kakor, men inte lika mycket som förut. Dock dömer jag inte ut spannmålen, till sådan här kost behövs ju fodersäd, men det är ju inte samma sak…

Jamen hur gick det då, och mår du bättre? kanske nån frågar sej…

Jag vet väl inte om jag mår så vansinnigt mycket bättre, men det är klart att snart -10kg gör ju sitt. Sätter man en 10kg säck på ryggen så vet man ju… Lättare att röra sej, kläderna sitter bättre och faktum är att även jag har för stora byxor i garderoben och fått göra extra hål i bältet. Lite småsnål är jag, så byxorna använder jag, men jag måste ha bälte, annars ramlar dom ner. Några större motionsansträngningar har jag inte heller gjort. Man håller en rätt bra grundkondition genom det dagliga arbetet och nu när vädret blir svalare och arbetena blir annorlunda är det dags att börja gå till gymmet de ljusa timmarna, de dagar man kan. Redskapsgymnastik. Redskapet heter Stihl och klädseln är inga mjukisbyxor utan rejäla skogsbyxor och skogsstövlar.

Trendigt jusst nu?

Nja, trend och trend… Stenåldersdieten som väl har en hårfin skillnad till LCHF, talar ju det sitt klara språk varifrån de kommit… Det har väl snarare blivit belyst med strålkastare än uppfunnits. Men visst, ett helt nytt för mej, mattänkande är det. Men, så länge jag mår, i alla fall inte sämre av det, äter gott och nyttigt, så varför skulle jag inte äta LCHF? Trendigt eller inte,  Mer smör!

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

9 reaktioner till “Smör och LCHF”

 1. Vad det gäller LCHF och att lämna bort potatisen tror jag inte ett dugg på. Potatis är basfödan som finländare har ätit i långa tider. I fall man lämnar bort den så tror jag nog att man får andra krämpor på lång sikt. P.S jag är inte potatisodlare

  I övrigt var din diet ganska intressant eftersom du nästan åt det som du själv tyckte att passade 🙂

 2. Gillar smör, grädde , ägg och sånt men har nog svårt att tänka mig ett liv utan bröd……äter t.o.m. bröd till blodbröd. För att inte nämna havregrynsgröten på morgonen………..kanske bäst att äta lite av allt.

 3. He-he, jag tror inte ett smack på några dieter men jag tror på motorsågen (i mitt fall Jonsered) och “sjyfflån” (skyffeln). Min farfar åt massor av smör och fläsk och blev 95 så det gör jag också. Gumm… – sorry, den bättre hälften – är biolog och har varit lärare på sjukis och tycker att kroppen mycket väl vet vad den vill ha – men man skall inte frossa. Gröt är en sak som vi börjat med på gamla dar och det är mums med hemkokt lingonmos. Den köpta sylten smakar inget alls så man undrar vad de riktigt gör med den oberoende av om den är “ekologisk” eller inte.

  Jag har aldrig velat ha bröd till maten utom soppor då det skall vara surbröd. Men kaffe och Ingas havrebröd med rökt fläsk (inte griskött utan ordentligt fläsk) är ju nånting man inte kan vara utan om livet alls skall vara värt att leva.

  Det säjs att man inte skall diskutera smak och tycke men det är egentligen ganska roligt …

  Men jag väntar på att få komma ut i skogen. Det går inte förrän det fryser på för nu gör man alldeles för djupa hjulspår och kör sönder rötter.

 4. Jag började med kolhydrat-fattig mat efter midsommarn, inte helt har jag lämnat bort allt,, mår bättre o 7 kg har jag tappat… dessutom har jag inget godis begär som förr.. hålls mätt länge. Kokar åt “bonden” potatis o gröt på moron,, han gillar bröd o bulla, så för honom gäller dessa produkter. Det finns ju massor att äta , min smörgås på moron är en skiva fet ost med paprika på o hemlagad fil, fil gör jag året om ,, nog på “butiksmjölk”. Det lönar sej att pröva för den som vill få vikten ner o må bättre… vet många bekanta som håller på med denna diet..

 5. Jordbrukaren: Jag potatis har finländaren ätit länge, åtminstone sedan ca 1727 då den kom till Fagervik. 😉 Frågan är vad vi åt för väldigt länge sedan.

 6. Om det är “tro verkar gärning” eller vad det är, så det skall jag inte vara profet och uttala mej om. Min egenformade diet där jag äter “nästan det jag själv tycker att passar” har i alla fall hjälp till att få bort 10 kg för mej, och det är inte alls till skada för hälsan. Jag har inte levt och arbetat annorlunda i år som mot tidigare år, så jag ser ingen annan förklaring än att de är de dolda kolhydraterna som varit boven tidigare. Det finns nästan inget heligare än potatisen i matfinland, så det skall jag inte kommentera så mycket, men något stort potatis-fan är jag inte. Var och en blir salig på sin tro. Så även jag 😉

 7. Man kan ju följa Topelius som skrev:

  “I Finland där åto vi rovor och gröt
  och drucko vårt spisöl uppå.
  Vi gingo så magra som Faraos nöt
  för plogen att plöja och så. ”

  Jag gillar potatis men också rovor. Då jag var liten så stekte min farmor ibland rovor och det var gott. Fast huvudsakligen odlades rovorna som mat åt kossorna. Men det kanske blir nästa popdiet med rovor och gröt. Om man får tro Topelius så skulle det motverka fetma …

 8. Ja, vem vet… Rovor, gröt och spisöl borde i alla fall vara utan 17st E-ämnen… Kanske Topelius inte var “den vassaste kniven i lådan” när det gällde “diettips” 😉
  Men, men, vem vet. Jag har aldrig provat 😉

 9. “byxorna använder jag, men jag måste ha bälte, annars ramlar dom ner”

  Samma här. Tappat drygt 10kg sedan augusti, blodtrycket har blivit normalt, likaså sockervärdena som var lite förhöjda.

  Detta genom att skippa kolhydraterna så långt det är möjligt och äta mer regelbundet.

Kommentarer är stängda.